BAGGRUND: Det handler Bertel-sagen om

Regeringen og regionerne besluttede sent fredag eftermiddag at reducere antallet af ryg- og fedmeoperationer - flere måneder før en arbejdsgruppe udkommer med sine konklusioner.

Regeringen og regionerne besluttede sent fredag eftermiddag at reducere antallet af ryg- og fedmeoperationer. Det sker flere måneder før en arbejdsgruppe udkommer med sine konklusioner om fremtidens fedmekirurgi.

Fredag 17. december klokken 15 offentliggjorde Regionerne på deres hjemmeside, at der kommer ændrede retningslinier for ryg- og fedmeoperationer, og cirka en time senere offentliggjorde også sundhedsministeriet nyheden.

Her fortælles det, at der er kommet ændrede retningslinjer for to operationstyper: fedmeoperationer og rygoperationer. To operationstyper, der har været i hastig vækst i de senere år.

I Danmark er svær overvægt et voksende problem. Mere end 25.000 danskere skønnes at have et BMI på mere end 35, og det anbefales at have et BMI på under 25.

Indtil i fredags kunne det høje BMI give adgang til en fedmeoperation, betalt af staten. Og operationerne har været i kraftig vækst under det frie udvidede sygehusvalg. Fra 80 operationer i 2004 til knap 2700 i 2009.

Operation kan helbrede diabetes to

Fedmeoperationerne reducerer overvægt betragteligt og kan helbrede type to diabetes, den såkaldte gammelmandssukkersyge. Men det er en dyr operation, der koster regionerne store summer.

Operationerne er samtidig en god forretning for de danske privathospitaler. Langt størstedelen af de offentlige fedmeoperationer foregår på privathospitalerne. I 2008 stod privathospitalerne for hele 87 procent.

Også rygoperationer er i hastig vækst. Fra 2007 til 2009 er rygoperationerne steget med 23 procent. Kritikere har ment, at behandlingsgarantien har ført til alt for mange unødige rygoperationer. Lidelserne får ikke lov til at gå i sig selv igen, fordi patienten har krav på operation inden for en måned.

Privathospitaler tjener godt på operationerne

I 2009 lavede DR Nyheder en opgørelse over, hvilke skatteyderfinansierede operationstyper der i 2008 gav privathospitalerne den største omsætning. Her røg fedme ind på en førsteplads, mens to typer rygoperationer indtog tredje- og femtepladsen.

Konsekvensen af de nye kriterier er en kraftig opbremsning i antallet af operationer, færre udgifter til regionerne og dermed færre indtægter til privathospitalerne. Dermed har sundhedsministeriet altså foretaget en kovending på et meget omdiskuteret område.

Derfor var den ændrede praksis, som blev offentliggjort fredag eftermiddag, en historie, som var interessant at høre Sundhedsministerens kommentar til.

De nye kriterier kommer på bordet samtidig med, at en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen udarbejder nye retningslinjer for netop fedmekirurgi. Arbejdsgruppen blev nedsat i september i år, men skulle først barsle med deres anbefalinger til marts. Dermed kommer der nye retningslinjer, inden arbejdsgruppen i Sundhedsstyrelsen er færdige med deres anbefalinger.

TV Avisen bragte to indslag

I fredags bad DR Nyheder om at få sundhedsministerens forklaring på, hvorfor man ændrer retningslinjer, og hvorfor man ikke venter på arbejdsgruppens anbefalinger til fedmekirurgi.

Bertel Haarder sagde ja til at lade sig interviewe - og TV Avisen bragte fredag aften både et indslag om de ændrede retningslinjer og et indslag om, hvorfor arbejdsgruppen ikke bliver hørt.

Det var først søndag, at DR offentliggjorde, hvordan interviewet udviklede sig.