BAGGRUND Nu er der igen plads i de danske fængsler

Justitsminister Søren Pind taler om, at der er god plads i fængslerne. Hvordan hænger det nu sammen?

Flere afsoner med fodlænke på i hjemmet. Det er en af årsagerne til, at der for tiden er god plads i de danske fængsler. (© Colourbox)

- Jeg kommer til at stå for en historisk hård linje over for den form for adfærd. Så er det sagt og advarslen givet. Der er rigelig plads i fængslerne for tiden.

Sådan lød det fra Danmarks nye justitsminister Søren Pind (V) på Facebook i søndags.

Advarslen kom efter en weekend, hvor aktivister havde smadret vinduer hos private virksomheder i københavner-bydelen Nørrebro.

Torsdag gentog han pointen på Facebook, efter at politiet havde anholdt 28 for hærværket:

- Godt arbejde af Københavns Politi. Som sagt: Jeg vil ikke finde mig i den adfærd. Og der er plads nok i fængslerne.

https://www.facebook.com/vsorenpind/posts/728651023931216

Bedre plads i fængslerne

Og der er noget om det. Fra 2013 til 2014 blev der bedre plads i de danske fængsler.

- Igennem de senere år er antallet af indsatte i fængsler og arresthuse faldet. Det betyder, at der ikke længere er overbelæg i fængslerne, skrev Kriminalforsorgen i en pressemeddelelse forleden.

Det har fået Kriminalforsorgen til midlertidigt at lukke flere arresthuse og fængselsafdelinger – omkring 425 pladser i alt.

Kriminalforsorgen, som har ansvaret for landets fængsler, giver flere grunde til udviklingen.

Færre kriminelle og flere fodlænker

Færre forbrydelser bliver anmeldt til politiet. Samtidig falder kriminaliteten i samfundet. Færre bliver dømt for at overtræde straffeloven, og det fører til færre indsatte.

Flere dømte afsoner deres straf med en fodlænke på i eget hjem. 400 flere fik fra 2013 til 2014 lov til at afsone deres straf med fodlænke i stedet for fængsel. På den måde kan forbryderen være i hjemmet og passe sit job eller sin uddannelse imens.

Samtidig så man fra 2013 til 2014 en lille stigning i antallet af dømte, der afsoner deres dom ved at udføre samfundstjeneste - altså bruger fritiden på at udføre et stykke arbejde for en offentlig eller almennyttig organisation, mens han bor hjemme og passer sit arbejde.

"Der er noget om det"

Debatten om flere straffe og plads i de danske fængsler har også ramt satire-striben At Tænke Sig i den landsdækkende avis Politiken i dag, som skriver følgende under påskud af at være selveste justitsministeren.

"Fra nu af skal ingen cykeltyv, blotter eller portpisser føle sig sikker. Der vil blive slået hårdt ned på jer, og vi har masser af plads i fængslerne. Nu er I advaret, og hvis I trodser min advarsel og stjæler en cykel, fremviser jeres kønsdele i den lokale park eller lader jeres vand på offentlige steder, så siger jeg bare: Go ahead punk - make my day!"

Justitsminister Søren Pind (V) ønsker i dag ikke kommentere et socialdemokratisk forslag om at lade fængselsbetjente med for lidt at lave, fordi der få fanger og god plads i fængslerne, overtage politiets opgaver.

Men på sin Facebook skriver Søren Pind her til formiddag:

- Som sædvanlig er det Politikens At Tænke Sig, der fanger det egentlige indhold først...

https://www.facebook.com/vsorenpind/posts/730068430456142:0

  • Udnyttelsesprocenten i de danske fængsler

  • Udnyttelsesprocent er Kriminalforsorgens mål for hvor mange af cellerne i de danske fængsler, der over et år har været i brug.

  • Når tallet ligger oppe omkring 96-97 procent, så er der ifølge Kriminalforsorgen pres på fængselspladserne.

  • Der er mange grunde til, at tallet går op og ned. Fra 2013 til 2014 er det blandt andet antallet af anmeldelser til politiet, antallet dømte og måden at afsone straffen på, der er skyld i faldet.

  • 2014: 94,1 procent

  • 2013: 97,0 procent

  • 2012: 96,6 procent

  • 2011: 97,7 procent

  • 2010: 96,3 procent

  • 2009: 92,4 procent