Baggrund: Rockernes tæskehold

Der kom mange detaljer frem om Hells Angels brug af tæskehold ved en retssag i Københavns Byret i dag.

Hells Angels har sendt deciderede tæskehold ud, bestående af medlemmer fra støttegruppen AK81. Sådan lød det i Københavns Byret i dag.

Tre medlemmer af rockerstøttegruppen AK81 blev i dag dømt for overfaldet på tre tilfældige unge dansk-arabere i Rantzausgade på Nørrebro i København i august.

Voldsmændene var ikke alene, og overfaldet var en del af en række overfald imod indvandrere, planlagt af toppen af Hells Angels. Det fortalte politiets kronvidne i sagen, et tidligere medlem af AK81.

Politiet mener derfor at kunne sætte navn på andre AK81'ere, der også deltog i overfaldet.

Deres sag behandles nu særskilt, fordi de også er mistænkt for planlægning af en række drabsforsøg sammen med den ledende Hells Angels-rocker Brian Sandberg.

Også i den sag er det den 25-årige meddelers vidneudsagn, der har været afgørende for politiet.

Manden der skød bandekonflikten i gang

En af mændene, der blev dømt i dag, er et af de mest toneangivende medlemmer af AK81, den 23-årige "MF".

"MF" er tidligere dømt for et voldsomt kølleoverfald på Strandvejen i Hellerup i april sidste år, ligesom han er sigtet for drabet på den unge dansk-tyrkiske Osman Nuri Dogan i august 2008.

Det drab anses for at være det officielle startskud på bandekonflikten.

"MF" fik i dag halvandet års fængsel.

Fældet af tatovering

Den hårdeste straf ved retssagen i dag gik til AK81-medlemmet "TK".

Han blev dømt på politimeddelerens vidneudsagn, men også på det faktum at han har tallet ”666” tatoveret i ansigtet.

Netop den ansigtstatovering var noget af det eneste, vidner til volden i Rantzausgade kunne huske.

"TK" anses for at være et ledende medlem i AK81 på den københavnske vestegn og han er desuden søn af et af de ledende medlemmer af Hells Angels i Ishøj. "TK" fik 3 års fængsel og den tredje dømte "KH" blev idømt behandlingsstraf efter anbefaling fra retspsykiaterne.

Tæskehold på jagt

Overfaldet i Rantzausgade var blot kulminationen på en række overfald, som Hells Angels og AK81 begik i dagene omkring den 21. august.

Fremgangsmåden var at sende regulære tæskehold af AK81'ere ud i bilkonvojer fra rockerborgen på Svanevej og finde og banke medlemmer af indvandrerbanden Blågårdspladsgruppen.

Det lykkedes i flere tilfælde.

Hemmelige overfald

Ifølge DR Nyheders oplysninger blev to hashpushere fra Blågårdspladsgruppen overfaldet på Israels Plads en halv time før overfaldet i Rantzausgade.

Den sag har politiet dog aldrig hørt om, da hashpusherne ikke anmeldte overfaldet, helt som traditionen foreskriver i opgøret mellem Hells Angels og indvandrerbanderne.

Den eneste grund til at overfaldet på Rantzausgade overhovedet kom til politiets kendskab, var fordi ofrene ikke var bandemedlemmer, men tilfældige unge mænd med indvandrerbaggrund, der var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Hells Angels ville vise stil

Tæskeholdenes hærgen fandt sted i sensommeren sidste år, hvor Hells Angels mente, at de havde overtaget i bandekonflikten og ville vise deres fjender fra Blågårdsplads, at rockerne ikke var bange for at køre rundt i byen, og banke hvem de ville - uden brug af skydevåben.

- Man ville vise omverdenen, at man var nogle grove karle, sagde "MF"s forsvarer i dag i retten om sin klient.

Sandberg i afgørende rolle

Ifølge politiets meddeler var AK81-tæskeholdene iscenesat af Hells Angels-lederen Brian Sandberg.

Telefonaflytninger viser, at det er Sandberg, der indkaldte de op mod 20 AK81 til et briefingmøde i rockerborgen på Svanevej i København.

Under briefingmødet fik AK81'erne, ifølge politiets meddeler, ordre om, hvordan de skulle køre rundt i byen og overfalde de bandemedlemmer, de mødte.

Overfaldene skulle være en "bytter" - altså hævn - for skyderi mod AK81 på deres tilholdssted i Jægersborggade på Nørrebro dagen før. Vidneudsagnet fra politiets meddeler, som fortalte om hændelserne inde fra selve hjertet af Hells Angels og AK81, er altså svært belastende for Brian Sandberg

Et godt vidne

Dommen i dag var et signal om, hvor godt et vidne meddeleren er for politiet.

Det er på baggrund af hans forklaringer, at Brian Sandberg og 12 andre rockere blev anholdt den 4. maj for planlægning af drabsforsøg. Og dommen i dag viser at byretten fæstner lid til vidnets ord - det faktum stiller allerede nu politiets sag om Brian Sandberg stærkere.

Meddelerens forklaring blev ført bag lukkede døre, men ifølge DR Nyheders oplysninger forklarede han her, hvorfor han havde valgt at vende sig mod AK81 og Hells Angels.

Dengang meddeleren deltog i en række af AK81's overfald, fortalte han sin kæreste om oplevelserne, når han kom hjem. Det var i sig selv var en overtrædelse af Hells Angels interne love. Ifølge meddeleren var han dermed allerede "færdig". Derfor kunne han ligeså godt "rive det hele ned" og "hjælpe samfundet", som han sagde i retten.

Jagtet på nettet

Meddelerens fulde navn blev nævnt flere gange under retssagen, og Hells Angels ved udmærket, hvem han er.

Det har ført til, at han er blevet lagt for had blandt andet på internettet.

På vidnets egen Facebook-profil har flere af hans tidligere venner i AK81 kaldt ham et "stikkersvin"

Den 25-årige meddeler befinder sig nu i udlandet, beskyttet af Politiets Efterretningstjeneste. Han er selv sigtet for drabsforsøg under konflikten mellem Hells Angels og indvandrerbanderne.