Bagmandspolitiet blev advaret: Svindelmistænkte Britta Nielsen kunne være stoppet i 2012

Bagmandspolitiet har fundet oplysninger, der indikerer svindel tilbage til 1997. Forventer at svindelbeløb vokser.

- Jeg kan frygte, at den hovedmistænkte fik mulighed for at kunne fortsætte den formodede svindel, der måske kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt. siger chefen for bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der er mistænkt for at have svindlet for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen, kunne måske være stoppet tidligere.

Det viser bagmandspolitiets foreløbige gennemgang af såkaldte hvidvaskunderretninger, skriver bagmandspolitiet også kendt som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i en pressemeddelelse.

Allerede for seks år siden blev det daværende SØK nemlig advaret af en bank om nogle 'mistænkelige transaktioner', der var foretaget fra en konto i Social- og Integrationsministeriet til konti, der tilhørte Anna Britta Troelsgaard Nielsen også kaldet Britta Nielsen.

- Oplysningerne blev ikke efterforsket hos SØK, men alene oversendt til Skat som en sag om mulig skatteunddragelse. Efter min vurdering var det en fejl, siger chefen for SØIK, statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

- Jeg kan frygte, at den hovedmistænkte dermed fik mulighed for at kunne fortsætte den formodede svindel, der måske kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt, siger han.

Advarslerne, som bagmandspolitiet fik dengang, drejede sig om overførsler for i alt fem millioner kroner, der ifølge den nuværende SØIK-efterforskning var endt på Britta Nielsens privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som hun ejede.

Sagen kort

  • Svindelmistanken mod den kontorfuldmægtige Anna Britta Troelsgaard Nielsen opstod i august, efter der blev fundet uregelmæssigheder i Socialstyrelsens udbetaling af tilskudsmidler til en kommune.

  • I over 40 år arbejdede hun i Socialstyrelsen, hvor hun var en "betroet" medarbejder.

  • Hun er mistænkt for at have misbrugt sin stilling i tilskudsforvaltningen til at trække 111 millioner kroner ud til sine egne lommer.

  • I alt skal hun have lavet 274 uretmæssige overførsler fra 2002 til i år.

  • Nu har bagmandspolitiet fundet mistænkelige overførsler helt tilbage fra 1997, hvorfor svindelbeløbet forventes at blive større.

  • Advarslen til bagmandspolitiet fra 2012 om mistænkelige kontooverførsler til hende drejer sig om i alt fem millioner kroner, som blev overført til den hendes privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som den 64-årige er indehaver af.

  • Hun er efterlyst internationalt og er varetægtsfængslet in absentia. Det menes, at hun befinder sig i udlandet.

  • To personer med tilknytning til hende er sigtet for hæleri.

Mistænkelige overførsler i 1997

Derudover har bagmandspolitiet fundet ud af, at den svindelmistænkte kan have taget penge fra Socialstyrelsen helt tilbage i 1997 og ikke først i 2002, som Socialministeriet hidtil har mistænkt.

- Vores efterforskning tyder på, at den mistænkte har svindlet i en længere årrække end først antaget. Nemlig helt tilbage til 1997. Det betyder også, at vi forventer, det samlede beløb kan blive højere end 111 millioner kroner, siger Morten Niels Jakobsen.

Bagmandspolitiet oplyser, at den længere svindelperiode kan konstateres, fordi man inden for de seneste to uger har fået nye oplysninger om mistænkelige overførsler.

Ydermere lyder det fra bagmandspolitiet, at man ved gennemgangen af hvidvaskunderretningerne også har fundet to underretninger om mistænkelige overførsler i september 2014 og august 2016, der handler om to andre personer end den hovedmistænkte i sagen.

De to underretninger bliver nu en del af den igangværende efterforskning.

Socialminister Mai Mercado (K) ønsker ikke at udtale sig til DR Nyheder om den seneste udvikling.

Ej heller Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil stille op til interview, da han afventer bagmandspolitiets redegørelse.

- Jeg bad SØIK i forlængelse af, at sagen om Britta Nielsen blev offentligt kendt, om en redegørelse for, hvilke indberetninger der måtte være modtaget om sagen. Jeg forventer snarest at modtage redegørelsen, skriver han på Twitter.

Facebook
Twitter