Bagmandspolitiet leder efter tilskudsmillioner: Vil have indefrosset penge i Sydafrika

Sydafrikansk politi er blevet bedt om at hjælpe med at finde den svindelmistænkte kvinde.

  • Britta Nielsen er efterlyst via Interpol. (Foto: Mediehuset Wiegaarden)
  • Af hensyn til efterforskningen er det ikke muligt at oplyse, hvilke banker der er indefrosset midler i. Dette er et foto af en tilfældig bank i Sydafrika. (Foto: Kim Dang Trong © DR Nyheder)
1 / 2

Hvis den hovedmistænkte i sagen om formodet millionsvindel i Socialstyrelsen gemmer sig i Sydafrika, får hun snart indskrænket sin adgang til penge.

For nyligt landede en anmodning hos myndighederne i Sydafrika om at indefryse et endnu ikke offentligt kendt beløb i sydafrikanske banker i forbindelse med sagen.

Det bekræfter Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet bagmandspolitiet.

Efter at mistanken mod den 64-årige kontorfuldmægtig Anna Britta Troelsgaard Nielsen opstod, er hun blevet efterlyst internationalt og begæret konkurs.

Hendes forbindelser til Sydafrika er et af de spor, som bliver undersøgt.

Hun har nemlig flere gange i årenes løb været i landet, hvor en af de hælerisigtede i sagen står som ejer af flere ejendomme.

Bagmandspolitiet ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere arbejdet med at få indefrosset midler i sydafrikanske banker yderligere, ligesom det af hensyn til efterforskningen ikke er muligt at bringe oplysninger om, hvilke banker der er tale om.

Kurator i konkursboet Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten kan heller ikke kommentere indefrysningen af midler i Sydafrika.

Sydafrikansk politi: Der er en aktiv eftersøgning

Efterforskningen af sagen foregår i flere spor. Først og fremmest bliver der arbejdet på at få arresteret den 64-årige kvinde, som menes at opholde sig i udlandet.

Derfor har Danmark sendt en efterlysning af sted via politisamarbejdet Interpol.

Mere specifikt har alle medlemslande i politisamarbejdet modtaget en såkaldt rød efterlysning af Anna Britta Troelsgaard Nielsen. Dermed er de blevet opfordret til at finde og arrestere kvinden med henblik på at udlevere hende til retsforfølgelse i Danmark.

Den røde efterlysning er også blevet delt med alle dem, der fører grænsekontrol i for eksempel lufthavne i Interpol-medlemslande for at begrænse kvindens muligheder for at rejse.

Efterlysningen er også nået frem til politiet i Sydafrika, der lover lægge sig i selen for at få anholdt kvinden, hvis hun befinder sig i landet.

- Vi er blevet gjort opmærksomme på, at Interpol har lavet en rød efterlysning, og vi er blevet anmodet om at hjælpe med at finde hende, oplyser talsperson for det nationale politi i Sydafrika Vishnu Naidoo.

- Der er en aktiv eftersøgning, ligesom der vil være i andre Interpol-medlemslande.

Lejlighed beslaglagt

Ud over eftersøgningen af kvinden arbejder bagmandspolitiet på at finde ud af, hvor det formodede svindeludbytte på 111 millioner kroner er blevet af. Og på at få afklaret, hvordan pengene kan blive hentet hjem til statskassen igen.

Der bliver både kigget efter værdier, som Anna Britta Troelsgaard Nielsen selv var i besiddelse af før sin forsvinden, ligesom det bliver undersøgt, om hun har foræret penge eller værdifulde gaver væk, som kan kræves retur.

Hidtil er der blandt andet blevet beslaglagt et ikke offentligt kendt antal biler, et hus i Hvidovre, en ødegård i Sverige, et indestående på kvindens danske bankkonto og hendes pensionsopsparing.

For en uge siden blev der desuden beslaglagt en andelslejlighed i Hvidovre.

Når man lægger værdierne af de ting sammen, er vi dog meget langt fra det beløb, som kvinden er mistænkt for at have begået underslæb for gennem en periode på mindst 16 år.

Tre personer med personlig relation til Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for groft hæleri i sagen.

FacebookTwitter