Balkanveteran med PTSD taber sag om pension

Udsendt soldat fra Balkankrigen har krævet pension. Han vil ligestilles med tjenestemænd, men retten siger nej

En balkanveteran har tabt en sag om pension mod Forsvarsministeriet. Manden havde krævet pension af Forsvaret, fordi han blev skadet i forbindelse med sin udsendelse i Balkan og har fået konstateret posttraumatisk stress, PTSD.

Soldaten var udsendt på en tidsbegrænset kontrakt og har fået afslag af ministeriet på en såkaldt tilskadekomstpension. Derfor har han lagt sag an mod ministeriet for at få pensionen, men Østre Landsret har i en dom mandag frifundet ministeriet.

Hans udsendelse fandt sted, inden Folketinget besluttede at ligestille de soldater, der er ansat på en tidsbegrænset kontrakt med tjenestemænd.

Balkanveteraner forskelsbehandles

Før august 1996 risikerede to soldater, der gik ved siden af hinanden og blev ramt af en vejsidebombe, at være stillet forskelligt, afhængigt af om de var tjenestemænd eller ej.

Efter dette tidspunkt besluttede Folketinget imidlertid, at de to grupper af udsendte skulle være ligestillet, så både tjenestemænd og de 80 procent, der er udsendt på tidsbegrænset kontrakt, kan få tilskadekomstpension.

Forsvaret har administreret ordningen sådan, at den kun gælder for soldater udsendt efter skæringstidspunktet.

Advokat er skuffet

Balkanveteraner udsendt har fortsat ikke fået tilskadekomstpension, og det er en urimelig forskelsbehandling, mener soldaten og hans advokat Mads Pramming.

- Min klient og jeg er meget skuffede over landsrettens afgørelse. Det betyder, at man forskelsbehandler soldater, der har været i krig, siger Mads Pramming til Ritzau.

Han påpeger, at balkanveteranerne er den gruppe af udsendte, der har fået allermindst hjælp.

Ifølge advokaten er det omkring 10 procent af de udsendte soldater, der udvikler PTSD. Uden at sætte tal på vurderer han, at afgørelsen i soldatens sag har betydning for en stor gruppe af de tidligt udsendte krigsveteraner.

Advokaten vil nu læse rettens begrundelse og drøfte mulighederne for at anke sagen med sin klient.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk