Hashrygere, turister og andre med interesse for Pusher Street på Christiania i København, går forgæves i disse dage.
Christianitterne har nemlig besluttet at sætte hegn op til gaden, hvor Københavns mest åbenlyse hashsalg normalt foregår.
Men hvad har fået christianitterne til at træffe den beslutning? Og hvorfor har det været nødvendigt at lukke Pusher Street?
DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, har spurgt talsperson for christianitterne Hulda Mader om sagen:
Hvorfor er Pusher Street lukket nu?
- Fordi vi gerne vil gøre den til en gade, som vi kender den fra gamle dage, hvor der er rigtigt hyggeligt og rart at være. Der har været et stykke tid, hvor den ikke har været det, siger hun.
Kender ikke længere pusherne
I foråret 2014 gennemførte politiet en stor aktion under navnet Nordlys mod den åbenlyse hashhandel på Christiania.
Omkring 80 personer blev anholdt. Mange sidder bag tremmer i dag. Derfor er nye hashsælgere dukket op på Christiania.
- Siden Nordlys-sagen er alle dem, vi syntes var nogle gode mennesker, taget væk. De huller, der har været, er blevet fyldt med nogle mennesker, som vi ikke kender, siger Hulda Mader.
- Det er svært, at der skal stå nogle mennesker, som vi ikke kan forholde os til, og som vi ikke kan sige noget til, hvis de gør nogle ting, som vi ikke bryder os om, tilføjer hun.
Konflikter mellem kriminelle grupper
Men det er ikke hele forklaringen på, hvorfor christianitterne nu har lukket Pusher Street af.
- Der er sket noget konkret, som jeg ikke vil komme videre ind på. Men det er i hvert fald sådan, at vi nu bliver nødt til at få en tænkepause, siger talspersonen for christianitterne.
Ifølge DR Nyheders retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, har der på det seneste været konflikter mellem gamle og nye rockergrupper, som kæmper om pladserne i Pusher Street og dermed hashmarkedet.
På den ene side står Hells Angels og pushere fra Christiania, som i længere tid har stået bag hashsalget på Christiania.
På den anden side står nye rockergrupper, som forsøger at få en del af hashkagen.
Dagens papirudgave af Ekstra Bladet fortæller nogenlunde samme historie. Det samme gør politiet til Jyllands-Posten.
Rå civilbetjente
Også politiets ageren på Christiania er en af grundene til, at christianitterne har valgt at blokere Pusher Street.
- Vi synes, at politiet fremfærd har været ret rå, siger Hulda Mader.
Hvordan?
- Det almindelige uniformerede politi gør deres arbejde, men de civile har virkelig haft en fremfærd, som har været rigtig slem. Folk er blevet slået med knipler, og det har ikke været rart, siger Hulda Mader.
- Vi bliver nødt til at gøre det på en anden måde. Vi er nødt til at få tingene til at være sådan, at vi kan være der. Det skal være ligesom i gamle dage, hvor vi kan sætte os ned og drikke noget saftevand, og børnene kan lege.
- Det her var for grimt simpelthen, tilføjer hun.
Politikerne skal på banen
Talspersonen for christianitterne mener, at politikerne skal have en anden strategi, når det kommer til at gøre noget ved hashhandlen.
For to år siden ryddede christianitterne alle boderne i Pusher Street, efter at en betjent blev skudt i hovedet i Pusher Street. Håbet var at stoppe hashhandlen.
Men nye boder er siden bygget op. Og når politiet anholder pusherne, dukker nye op.
- Vi bliver omringet af folk ude fra byen, der er af en helt anden støbning, og som vil have del i det her marked, siger Hulda Mader.
- Man tror, det går væk, hvis man sender politiet ind to eller fem gange om dagen. Det er ufatteligt, at der ikke er nogen, der kan forstå, at det ikke er den måde, man kommer det til livs, siger talspersonen.
Christianitterne vil have politikerne til at gøre det lovligt at købe og sælge hash.
- Lad os få nogle amerikanske tilstande. Lad os få tilstande som i Seattle, Colorado og Californien. Se dog på realiteterne. Det kommer ikke til at gå væk. Hvorfor skal statskassen ikke have de penge, i stedet for at alle mulige andre mystiske personer skal tjene på det, siger Hulda Mader.
Hun vil ikke komme med svar på, hvad politikerne skal gøre, hvis de ikke kan finde flertal for at legalisere hash, som situationen er i dag.
Håber på fred og ro
Christianitten håber på en rolig sommer uden razziaer og kampe med politiet eller kampe med andre grupperinger.
Kan politiet gøre noget anderledes end de gør i dag?
- Det kan de måske nok ikke, for det er politikerne der skal gøre noget andet, lyder det fra Hulda Mader.
Hun tilføjer:
- Men man kan sige, at den måde, de civile opfører sig på, det kunne de gøre noget ved. Et er, at man arresterer folk. Fint nok. Men at man skal rende ind med en stav i hånden og banke folk ned til højre og venstre, det er ikke en del af legen. Det skal ikke være statsautoriseret vold.
I har før forsøgt at ændre Pusher Street. Tror du, at det vil gøre en forskel denne gang?
- Vi kan kun prøve. Vi vil da håbe det. Håbet er lysegrønt, og hvis det ikke går denne gang, så må vi prøve en gang til, siger hun.
Har I ikke et ansvar for at samarbejde med politiet om at løse problemet?
- Vi skal ikke gøre politiets arbejde.
Kunne I ringe, når der var nye pushere i gaden?
- Skal jeg stille mig op i en kugleregn for at hjælpe politiet? Nej, det skal jeg ikke. Hvis politikerne og politiet mener, at det er kriminelt, så er det politiets arbejde. Ikke vores, siger Hulda Mader.