Ban Ki-moon: FN-museum i Danmark kan være med til at skabe en bedre verden

Den tidligere generalsekretær i FN mødes i dag med potentielle investorer til milliardbyggeri.

- Folk vil komme fra hele verden, siger Ban Ki-moon, der er på charmeoffensiv i Danmark for at brande et muligt kommende FN-museum i København. (© (c) DR)

- Jeg set så mange historiske, smukke og inspirerende museer rundt omkring i verden, så hvorfor skal der ikke være et dedikeret til FN.

Den tidligere mangeårige generalsekretær i FN Ban Ki-moon er i dag i Danmark, hvor han skal mødes med potentielle investorer til det milliarddyre FN-museum, som man håber at kunne åbne i 2023 i København.

Sydkoreanske Ban Ki-Moon har kastet sig aktivt ind i kampen for at realisere drømmen om et museum udelukkende dedikeret til FN, som indtil videre har været på tegnebrættet siden 2014.

For ifølge den tidligere generalsekretær skal museet agere som brobygning mellem befolkningen og den magtfulde institution og fortælle om alt lige fra grundlæggelsen af FN i 1945, til hvordan man i dag gør en indsats for at sikre uddannelse til verdens fattigste og sikre ligestilling mellem kønnene.

- Museet kan være en katalysator, der kan være med til at skabe en bedre verden. Særligt kan den yngre generation blive inspireret og motiveret til at arbejde for en bedre verden. De unge er måske unge i dag, men en dag vokser de op og bliver ledere, siger Ban Ki-moon.

HVAD GÅR PROJEKTET UD PÅ?

  • UN Live er en uafhængig, global organisation, der er startet op i København. UN Live er ikke er en del af FN, men samarbejder med FN om at føre museumsprojektet ud i livet.

  • Projektet består af tre dele, som skal sikre, at FN’s verdensmål om bæredygtig udvikling når ud til hele klodens befolkning:

  • UN Live Building, der skal fungere som museum, konferencecenter og innovationslaboratorium med fokus på verdensmålene for bæredygtig udvikling.

  • UN Live Online, der er et digitalt oplysningsprojekt, som er tilgængeligt for alle, med virtuelle udstillinger, uddannelsesmateriale med mere.

  • UN Live Network, der er et netværk af blandt andet museer, FN-agenturer og uddannelsesinstitutioner, som laver omrejsende udstillinger og events.

Skal mødes med politikere og erhvervsledere

Ban Ki-moon er en af de trofaste støtter til museet, som også omfatter hans forgænger Kofi Annan og den nuværende generalsekretær António Guterres.

Det er dog Ban Ki-moon, som har kastet sig mest engageret ind i projektet, og var også manden, der for fem år siden sammen med dronning Margrethe indviede FN-byen i Københavns Nordhavn.

Under sit besøg i Danmark skal Ban Ki-moon mødes med politikere, erhvervsledere og repræsentanter for fonde for at tale om muligheden for at placere museet i København.

Ban Ki-Moon kan ikke sige, hvor langt de er med at indsamle de godt to milliarder kroner, der skal finansiere byggeriet. Det ønsker organisationen bag, UN Live Museum Association, heller ikke.

De slår dog fast, at de håber at have rejst pengene inden årets udgang.

Det er forventningen, at museet stormer ind som et af de mest besøgte i Danmark. Den konservative prognose lyder på mere end 775.000 årlige besøgende, mens håbet er helt oppe omkring en million besøgende. Dette er for eksempel mere end en kvart million over Nationalmuseets besøgstal,

Ban Ki-moon tror på, at museet vil kunne tiltrække udenlandske studerende fra hele verden.

- Folk vil komme fra hele verden. De vil lære meget mere, end de kan i bøgerne, siger han.

Hvorfor mener du, at Danmark er et oplagt sted til et FN-museum?

- Danmark er en af FN’s grundlæggere, og er et af de få lande, som virkelig er blevet ved med at overholde deres forpligtigelser hele vejen igennem, siger han.