Ban Ki-moon: Lad os redde Jorden

Det bliver dyrt at gøre Jorden bæredygtig, men prisen for ikke at gøre det er langt større, advarer FN.

FN's generalsekretær advarer om voldsomme og uigenkaldelige klimakatastrofer i fremtiden, hvis ikke vi skruer ned for CO2-udledningen med det samme. (Foto: Thomas Mukoya © Scanpix)

Der skal handling til nu for at stoppe de voldsomme klimaændringer, der er på vej i verden, lyder konklusionen fra FNs Klimapanel, IPCC, der søndag på et pressemøde i København har præsenteret et resumé af den nyeste og mest omfattende viden om klodens klima.

- Det er et afgørende øjeblik for menneskeheden. Jeg håber, at verdens ledere vil gå forrest, siger FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Fremtiden vil ifølge rapporten bringe en stadigt varmere jordklode, mere afsmeltning af isen fra Grønland og verdens gletsjere, stigende vandstande i havene, flere hedebølger og mere tørke, flere voldsomme regnskyl og oversvømmelser.

Dertil kommer mangel på drikkevand og faldende udbytter af hvede, majs og ris.

En bæredygtig verden bliver dyr

Rapporten er tænkt som køreplan for verdens stats- og regeringschefer, der i december 2015 skal indgå en global klimaaftale i Paris.

- Uden en global aftale i Paris næste år, vil vi ikke have Jorden på rette vej. Lad os arbejde sammen for at gøre denne verden bæredygtig. Lad os redde Jorden, siger Ban Ki-moon.

- Det vil blive dyrt, men prisen for ikke at gøre noget, vil være langt større, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk