Bananflue løser mystik om pubertet

Ny dansk forskning har via bananfluen muligvis løst mysteriet om menneskets kønsmodning. Det kan hjælpe børn, der går for tidligt i puberteten.

Bananfluens DNA minder meget om menneskets. Derfor kan den beuges som model til blandt andet at forske i menneskets pubertet. (© NASA)

Hvordan ved menneskekroppen, at den skal påbegynde puberteten? Det har længe været et af helt store mysterier for videnskaben. Nu er en dansk forsker kommet tættere på et svar, og nøglen ligger øjensynligt hos bananfluen. På sigt vil det blandt andet kunne bruges til at undersøge, hvorfor børn kommer tidligere og tidligere i puberteten.

- Bananfluen har de sidste 100 år været i forskernes søgelys som den vigtige brik, der har manglet for at kunne forklare pubertetens proces, fortæller forskeren bag opdagelsen, Kim Rewitz, adjunkt i Medicinalbiologi, RUC.

For 20 år siden fandt forskere frem til det gen, der via hjernen satte gang i kønsmodningen hos bananfluer, men man manglede stadig at finde linket mellem de to.

- Kroppen begynder at kønsmodnes, når hjernen sender et hormon ud til en kirtel, der så udskiller et andet hormon, der sætter processen i gang. Det er linket i den proces, vi nu har analyseret os frem til, forklarer Kim Rewitz.

Bananfluen ligner mennesket

Systemet hos bananfluer ligner på mange måder menneskets, og derfor kan bananfluen muligvis bruges til at undersøge, hvordan menneskets pubertet hænger sammen.

- På sigt håber vi, at bananfluen kan hjælpe os med at besvarer spørgsmål om, hvordan ernæring, miljø og genetiske faktorer spiller ind i forhold til timingen af puberteten. Og selvom det ikke nødvendigvis sker i morgen, vil det kunne spille en afgørende rolle i forståelsen af hvad der sætter menneskets pubertet i gang, fortæller Kim Rewitz.

Senest har en undersøgelse fra Rigshospitaler vist, at puberteten i Danmark indtræder et helt år tidligere i dag, end den gjorde for bare 15 år siden.

Facebook
Twitter