Bandekonflikten var på sit laveste i 2012

Tal fra Rigspolitiet viser, at bandekonflikterne var på et meget lavt niveau i 2012. Det står i modsætning til de første to måneder af 2013 med flere end 10 skudepisoder og to dræbte.

I 2012 var bandekonflikten på sit laveste. Her blev én person dræbt i forbindelse med rocker-bandekonflikter, 23 personer med bande- og rockertilknytning blev såret, og i alt 24 skudepisoder var banderelateret. Det viser nye tal, som fremgår af et svar fra justitsminister Morten Bødskov (S) til Folketinget.

Og de tal betyder, at 2012 var et "relativt roligt" år i forhold til tidligere, forklarer Michael Ask, der er chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.

- I forhold til skudepisoder har 2012 været et ret roligt år, og det har givet os gode muligheder for anden efterforskning og fængsle nogle af gerningsmændene, forklarer han.

Seks blev dræbt i 2009

I 2008 og 2009 var bandekonflikten på sit højeste. I 2009 blev seks personer dræbt, mens tre banderelaterede personer mistede livet i 2010 og det samme i 2011. Mod 2012's 23 sårede blev over 60 personer med bandetilknytning såret i 2009.

- 24 skudepisoder i 2012 er jo 24 skudepisoder for meget, men det viser, at vi har en situation, hvor der er konflikter i de her miljøer, hvor nogle af dem er mere latente end andre. Så vores opgave er jo at have fingeren på pulsen og dels være til stede, men også efterforske deres kriminalitet, siger Michael Ask.

Allerede to dræbt i 2013

Men 2012's "rolige forhold" virker ikke til at fortsætte i 2013. I de første to måneder af året er to personer allerede blevet dræbt. Og der har allerede fundet flere end 10 skudepisoder sted. Selv om det endnu ikke er bekræftet, om de alle sammen har relation til bandemiljøet, er udviklingen bekymrende, vurderer Michael Ask.

- Der er meget, som tyder på, at det går den forkerte vej, fordi det ser ud til at være startet meget voldsomt, siger han.

Konflikten er ikke slut

Han kan ikke udtale sig om, hvorvidt konflikten ser ud til at blive yderligere optrappet, men politiet arbejder ud fra, at konflikten ikke er slut, forklarer han.

- Jeg kan sige, at konflikten efter vores opfattelse stadigvæk er eksisterende, og derfor har vi ikke skruet ned for indsatsen. Vi har en stor efterforskningsmæssig indsats, visitationszoner osv., siger Michael Ask.

De seneste opgørelser viser, at der på landsplan er 1700 bandemedlemmer og 133 bander.