Bandekrigen: Hvem Hvad Hvor

Første bog om bandekrigen er nu udkommet. 'Bandekrigen' anmeldes af DR Nyheders kriminalredaktør Claus Buhr.

Bogen beskriver, hvordan bandekonflikten næres af især to ting: Et personligt had mellem folk som Lille A og HA’s Brian Sandberg og den unge AK81’ere MF’s personlige opgør med indvandrebandefolk fra Mjølner Parken og Tingbjerg om biler og damer. (Foto: DR © DR)

Bogen 'Bandekrigen' giver for første gang i bogform et indblik i, hvorfor bandemedlemmer og rockere har skudt på hinanden i de danske gader i halvandet år. Faktisk kan man undre sig over, at det først er nu, at en bog om dette emne kommer.

Men forklaringen er nok, at aktørerne i konflikten, både kan angribe eventuelle forfattere med advokater og boldtræ. Og at dét er i sådan et terræn denne bogs forfattere balancerer i, man kan også se i mellem linjerne: Vi får ikke alt at vide – men bogen give alligevel et indblik i bandekonflikten, ingen tidligere har beskrevet, uden for de daglige medier.

Et kig ind

Langt størsteparten af oplysningerne i bogen er ikke nye – for kendere. Ledende parter i konflikten og de politifolk og journalister der følger dette områder, bliver ikke ramt af de store overraskelser. Men for den almindelige læser, er der her et kig ind i en verden af årsags sammenhænge, som få udenforstående kender til.

Den personlige konflikt

Bogen beskriver hvordan bandekonflikten næres af især to ting: I et rent personligt had i mellem folk som Blågårds Plads gruppens Lille A og HA's Brian Sandberg og den unge AK81'ere MF's personlige opgør med indvandrebandefolk fra Mjølner Parken og Tingbjerg om biler og damer.

Og så den anden del, som handler om en langvarig rivalisering mellem de to organisationer Hells Angels og Blågårds Plads gruppen.

Den langvarige rivalisering

Det er i forbindelse med den langvarige rivalisering at 'Bandekrig' bringer nye oplysninger til torvs. Bogen beskriver et knivoverfald på den højtstående HA'er Réne Nøddeskov Ludvigsen - også kendt som Ludvig.

Dette overfald har ikke været beskrevet før, men ifølge bogen blev Ludvig stukket ned af indvandrebandemedlemmer i 2005 – et angreb som aldrig er kommet til myndighedernes kendskab, fordi Ludvig bliver lappet sammen uden om det almindelige sygehus system. Og hvad der også er nyt, er at samme år fik en tilfældige HA'er tæsk i Københavns Lufthavn af bandemedlemmer.

Manden var på vej på ferie sammen med sin familie, der måtte se passive til på overfaldet. Disse to episoder bliver nævnt ganske kort i bogen – desværre – for det er her man for alvor kan se at ”drengene” fra Blågårds Plads går fra at være nogen der ser op til HA, til nogen der ikke længere er bange for de aldrende rockere. Her kunne bogen godt have lagt større tyngde.

Det gamle knivstik

Også konsekvenserne af to andre episoder, kunne have været foldet mere ud. Her tænkes der på knivopgøret på diskotek Fever i 2000, hvor to HA'ere blev stukket ned, samt skyderiet på Christiania i 2005, hvor en ung mand blev dræbt.

Begge episoder anses i bandekredse for at have været vægtige trædestene på vej til den konflikt, grupperne nu befinder sig i. Her kunne lidt mere konsekvens analyse have været godt.

Dertil kommer at bogen lider noget under, at forfatterne tydeligvis har bedre kilder i rockermiljøet og hos politiet end blandt indvandrebandemedlemmer. Men det gælder dog danske journalister generelt og det ændrer ikke på at 'Bandkrig' er god at få indsigt af.

Næste bog er på vej

'Bandekrig' er skrevet af de tre Ekstra Blads journalister Sune Fischer, Johnny Frederiksen og Michael Holbek Jensen. Og den nøgterne stil, der bliver brugt i bogen, skal komme de tre til ros.

Den noget svulstige og patos-fyldte skrivestil, som Ekstra Bladet ofte bruger under kriminal dækning, har heldigvis ikke fundet vej til bogen. Næste gang vi får indblik i bandekonflikten i bogform, er når den højtstående HA-rocker Brian Sandberg udgiver sine memoirers til maj. Det skal blive interessant at læse dem, op i mod den nøje gennemgang i 'Bandekrig'.

Facebook
Twitter