Bandeleder anklaget for forsøg på 5 lejemord

Bandechefen Store A er tiltalt for at forsøge, at rydde 5 af sine konkurrenter af vejen ved hjælp af polsk lejemorder.

Bandechefen Store A er tiltalt for at forsøge at, rydde 5 af sine konkurrenter af vejen ved hjælp af polsk lejemorder. (Foto: eyebiz © sxc.hu)

Der er tale om en på alle måder usædvanlig og historiske retssag der begynder onsdag morgen i Københavns byret. Aldrig tidligere er nogen i Danmark blevet tiltalt for at have forsøgt at få udført 5 lejemord.

Og når den tiltalte så oven i købet er den mand der i følge politiet styrer indvandrerbanden Blågårds Plads Gruppen, ja så vil både sikkerheden og interessen omkring sagen være enorm.

Kontakter til polsk mafia

Sagen om de 5 polske lejemord tager sin begyndelse i sommeren 2006. Her kontakter den nu 35 år dansk/marokkanske bandeleder Store A dansk/polakken Ignazio Howaniak i Polen.

Det gør Store A fordi han ved at IG har god kontakt til den polske mafia og fordi Store A i følge politiet vil have ryddet nogle af sine konkurrenter inden for hash-kriminalitet i København af vejen.

Det mener Store A at netop polakkerne kan hjælpe ham med. I følge Ignazio Howaniak forklaring beder Store A om "nogle stærke folk til forfaldende arbejde"

75.000 kr. for to dage

Forhandlingerne ender med at Ignazio Howaniak møder op i København den 25. august 2006 med to polakker. En rekogniserings-mand - og en lejemorder, kendt som SS.

Men tilsyneladende har Store A, trods alt slået et for stort brød op. I hvert fald er man i København ikke rigtig klar. Dem der skal skydes kan ikke lokaliseres og de to polakker må tage hjem med uforrettet sag den 27. august.

Dog må Store A betale dem for ulejligheden. 75.000 kr. for 2 dags ophold i København - også selv om de ikke har haft pistolerne fremme.

Lejemordskontakten fik kolde fødder

Ignazio Howaniak siger i dag, at det faktisk er hans fortjeneste, at drabene ikke bliver til noget, da det er ham, der advarer den person der stod øverst på Store A's dødsliste. Det er også grunden til at Ignazio Howaniak ikke er tiltalt i Danmark, hvor sagen der begynder onsdag.

Men til gengæld sidder han på anklagebænken i Polen, tiltalt for at være en del af den polske mafia. I Polen er medlemskab af en kriminel organisation nemlig strafbart i sig selv - i modsætning til i Danmark.

Ignazio Howaniak storebror, som DR-Nyheder har talt med, fortæller at lillebroren sidder under kummerlige forhold i Polen og at han føler sig udnyttet af både de danske og polske myndigheder i sagen.

Ignazio Howaniak blev anholdt allerede tilbage i marts 2007 - og det er i høj grad på baggrund af hans vidne udsagn, at politiet er kommet på sporet af Store A's forsøg på at få likvideret 5 af sine rivaler

Gangsterchefen Store A

Tilbage i København sidder den 35 årige Store A i det topsikrede fængsel for særligt farlige fanger på Københavns Politigård. Her sad han faktisk allerede før han blev anholdt for forsøget på lejemord.

Store A er i kraft at sin position som gangsterchef nemlig også mistænkt for omfattende pengeafpresning og flere tilfælde af meget grov vold. I følge anklageskriftet så skærer Store A sine ofre i kinderne, hvis ikke de betaler til tiden. Og det er - noget usædvanligt for en top gangster - noget han i følge politiet selv udfører.

Store A har på grund af anklage om lejemord og afpresning siddet spærret inde under hele bandekonflikten. I følge politiet er det hans lillebror den 30 årige Lille A der kører forretningen videre i storebrorens fraværd.

De to dansk/marokkanske brødre er i følge kilder dem der svinger taktstokken på Blågårdsplads. Det er altså i følge myndighederne de to - Store A og Lille A - der er Hells Angels modpart i den igangværende bandekonflikt. I hvert fald i den del af den der foregår på Nørrebro.

Dermed vil retssagen der begynder onsdag give offentligheden et hidtil ukendt indblik i underverdenen på Nørrebro. Hvis nogen altså vil sige noget. Indtil nu har det været næsten umuligt for politi og anklagemyndighed at slå både ofre og gerningsmænd for særlig mange ord.