Bandeleder i ny dokumentar: Derfor kæmpede jeg i Syrien

Bandelederen Store Abde har været i Syrien for at sone sin fortid som kriminel, fortæller han selv i ny dokumentar.

Den tidligere bandeleder Store Abde har været i Syrien for at deltage i borgerkrigen. For første gang fortæller han selv om, hvorfor han gjorde det. (© DR)

Den tidligere ledende figur i bandemiljøet på Blågårds Plads i København, Abderrozak Benerabe, har ligesom flere end 60 andre mænd fra Danmark deltaget i borgerkrigen i Syrien.

For første gang fortæller han selv om beslutningen om at tage til Syrien og krigen i en ny dokumentar, der sendes på DR2 tirsdag aften.

Her fortæller han, at det var en pagt med Gud, der fik ham til at rejse til Syrien. En pagt, han lavede, da hans lillebror, også kaldet Lille Abde, opdagede nogle knuder i sin hals. Brødrene troede, at det var kræft.

- Jeg lavede en kontrakt med Gud. Hvis han overlevede, skulle jeg nok tage mig sammen og begynde at bede og holde mig fra kriminalitet, fortæller Store Abde om sin beslutning om at tage til Syrien.

Flere domme bag sig

Store A og Lille A, som lillebroderen bliver kaldt, har i flere år været en del af det kriminelle miljø på Blågårds Plads på Nørrebro i København.

Store A har siddet i fængsel i flere omgange - blandt andet for vold og trusler og hashhandel.

Han har også været anklaget for at bestille lejemord på rivaler i det kriminelle miljø, men blev frifundet i den sag.

- Med alt det dårlige man har lavet i sit liv, vil man gerne vende det om. Jeg er 38 år nu, og hvis det koster mig livet, er det i det mindste i en god sags tjeneste, hævder Store A i dokumentaren, inden han drager i krig i Syrien.

Store A endte med at kæmpe for en gruppe, der hedder Ahrar al-Sham, som betyder Syriens Frie Folk. Det er ifølge PET en militant islamistisk gruppe.

Inden afrejsen lavede Store A en aftale med dokumentaristen Nagieb Khaja om, at han skulle med til Syrien og dokumentere krigen og Store Abdes deltagelse i kampene. For Store Abde ville gerne vise Danmark, hvad der foregår i Syrien.

- Hvis man er født og opvokset i Danmark eller et andet land i Europa, ved man ikke, hvad elendighed er, før man har været sådan et sted her, siger Store Abde.

Hvad får danskere til at drage i krig?

Nagieb Khaja sagde ja til at tage med Store Abde til Syrien - både for at dokumentere krigen, men også for at skildre, hvad der får mænd fra Danmark til at drage i krig i et land flere tusind kilometer væk, fortæller han

- Det er en ekstremt vigtig samfundshistorie, at et så stort antal unge mænd fra Danmark med muslimsk baggrund tager til Syrien. Det er stykke danmarkshistore, der er ved at blive skrevet, forklarer Nagieb Khaja.

Kan du forstå, hvis folk rejser kritik i forbindelse med din dokumentar, når Store A har en kriminel baggrund?

- Jeg kan godt forstå, at det bliver kritiseret, hvis man bare holder en mikrofon for en mand, der sidder og retfærdiggør sine forbrydelser. Men jeg mener ikke, at denne dokumentar er en glorificering af Abde, siger Nagieb Khaja og fortsætter:

- Det er en nuanceret skildring af hans person. Han bliver fremstillet som en berygtet kriminel, der på det tidspunkt tager afstand fra sin kriminelle baggrund, siger Nagieb Khaja og understreger, at han fokus ikke har været at skildre bandemiljøet i Danmark, men at skildre krigen i Syrien og en danskers deltagelse i krigen.

Store A er efterlyst for grov vold og opholder sig lige nu i udlandet.

PET vurderer, at omrking 65 personer fra Danmark har deltaget i den væbnede konflikt i Syrien, mens det er 25 af dem, der ifølge PET lige nu befinder sig i Syrien.

Mindst seks personer fra Danmark menes at have mistet livet i Syrien under borgerkrigen.

Første del af dokumentaren om Store A's rejse til Syrien, Fra Bandekrig til Jihad, sendes på DR2 tirsdag aften klokken 22.00.

FacebookTwitter