På den anden side af Øresund er skudepisoder efterhånden blevet en del af hverdagen for svenskerne, der kan konstatere, at særligt hærdede kriminelle fra bandemiljøet ikke tøver med at trykke på aftrækkeren.
De svenske bandekonflikter fik den 25. juni også fatale konsekvenser for to unge mænd på dansk jord, da de mødte deres endeligt i en kugleregn i Herlev.
De to svensk-somaliere, der var 21 og 23 år gamle, blev likvideret med adskillige skud, mens de sad i en bil i københavnerforstaden.
Ifølge DR’s oplysninger var den ene et ledende medlem af den kriminelle gruppe Shottaz, der har sit udspring i Stockholm-forstaden Rinkeby.
Videohyldest til gerningsmænd
Shottaz har i flere år ligget i en blodig konflikt med en anden bande, der går under navnet Dödspatrullen – Dødspatruljen – fra samme område.
At der er en klar forbindelse mellem de dræbte og Shottaz, fremgår af billeder, der er lagt på Instagram på en konto helliget opslag fra det svenske bandemiljø.
På billedet af de to dræbte mindes de med ordene ’Hvil i fred’ på svensk.
Også gerningsmændene fra Herlev bliver tilsyneladende hyldet på samme konto med en video, der viser en handskeklædt hånd, der sætter et magasin i en pistol.
Personen er anonym, og på den ledsagende tekst til videoen står der ’We love our Copenhagen murder team’.
Københavns Vestegns Politi, der efterforsker drabssagen, har ikke ønsket at kommentere på videoen.
For et år siden skrev svenske medier, at mindst syv uopklarede mord kan kobles til konflikten mellem de to bander.
Også dobbeltmordet i Herlev er indtil videre uopklaret, men en 21-årig mand blev den 28. juni anholdt i Bispehaven i Aarhus, og ifølge svenske Kvällsposten er han et toneangivende medlem af Dödspatrullen.
Han sidder varetægtsfængslet bag dobbeltlukkede døre frem til den 25. juli, og sigtelserne mod ham er derfor ikke kendt. Det samme gør sig gældende for motivet for mordene.
Venner blev til dødsfjender
Egentlig var de svensk-somaliske hovedpersoner i de to grupper venner, indtil en konflikt mellem dem ifølge svensk politi brød ud i 2015.
De udløsende faktorer var et indbrud i et vekselbureau og et røveri i en guldsmed i Stockholm-området har flere svenske medier beskrevet.
I kølvandet på de hændelser ragede de uklar, og et medlem fra hver gruppering blev med få dages mellemrum dræbt, i det politiet anser for at være hævnaktioner. Derfra er det eskaleret med flere brutale skyderier og overlagte mord i Sverige.
Dödspatrullen lever på flere måder op til sit navn, og ifølge svensk politi dræber de ikke kun i relation til fjendskabet med Shottaz.
Medlemmerne påtager sig også at udføre lejemord for en anslået pris mellem 300.000 og 500.000 svenske kroner, har den svenske politiprofessor Leif GW Persson sagt til Expressen.
Det er lykkedes at fængsle en række af de ledende medlemmer af især Dödspatrullen, men uden at det har fået sat en stopper for bølgen af mord, hvad dobbeltdrabet i Herlev i juni understreger.
Rekordmange skudepisoder
I det hele taget døjer Sverige med flere bandekonflikter og en stigning i antallet af skuddræbte som konsekvens.
Problemet er ikke mindst en tilstrømning til banderne, der i stort omfang lukrerer på narkotikahandel og anden kriminalitet.
Alene i år er 23 skuddræbt, hvoraf de fleste er sket i relation til bandeopgør. Sidste år blev 45 dræbt, og i 2017 var der 300 skudepisoder, hvilket var rekordmange.
Det fik i sidste uge den svenske rigspolitichef, Anders Thornberg, til i et opsigtsvækkende interview at slå fast, at der ikke er udsigt til forbedring lige foreløbig, fordi ”for hver ung mand, der bliver skudt, dræbt eller dømt, så står der 10-15 klar i kulissen”.
- Vi mener, at det her kan fortsætte fem-ti år i de særligt udsatte områder. Det handler også om narkotika. Narko er etableret i samfundet, og det er almindelige mennesker, som køber det. Der findes et marked, som banderne vil fortsætte med at slås om, sagde han videre til Aftonbladet.
Tidligt i morges var der endnu et skyderi i Stockholm. En person døde, og politiet efterforsker det som et muligt drab.