Bandidos delt på verdensplan

Uenighed og ondt blod har fået rockerklubben Bandidos til at dele sig i to afdelinger. Den oprindelige for Nordamerika og så resten af verden.

Bandidos i Nordamerika har moderniseret deres logo og har udstyret den mexicanske bandit med en automatpistol i stedet for en tromlerevolverer.

Den verdensomspændende rockerklub, Bandidos, har delt sig. Delingen skyldes dyb uenighed og ondt blod mellem den oprindelige amerikanske motorcykelklub og afdelingerne i Europa, Asien og Australien, erfarer DR Nyheder.

Delingen har ført til, at Bandidos internationalt nu er to klubber. De benytter stadig begge navnet Bandidos. I Nordamerika kalder Bandidos sig nu "Western Hemisphere", mens resten af verden hører under "Eastern Hemisphere".

- Vi har fulgt det her nøje over de seneste måneder og er i tæt kontakt med vores internationale samarbejdspartnere, når det gælder ændringerne i Bandidos internationalt. Det er vores vurdering, at opdelingen er sket, fordi Bandidos internt har erkendt, at de ikke kan styre verdensklubben centralt. Derfor har man lavet en regional opdeling, siger Kim Kliver, der som chef for Rigspolitiets nationale efterforsknings center (NEC), konstant holder øje med rockerne i hele Danmark.

Betydning i Danmark

Det er svært at sige noget entydigt om, hvad den internationale deling betyder for rockermiljøet i Danmark og den igangværende bandekonflikt. Men det sker på et kritisk tidspunkt: Lige nu har Bandidos og deres gamle rivaler i Hells Angels en række sammenstød flere steder i landet - især i Esbjerg. Indtil nu er den konflikt blevet udkæmpet på knytnæver og boldtræ, men situationen følges meget nøje, fordi der både i rockermiljøet og hos politiet er frygt for, at konflikten skal eskalere.

- Med den viden, vi har nu, mener vi ikke, at dette skubber til situationen i Danmark. Men vi følger det naturligvis nøje, siger Kim Kliver til DR Nyheder

Problem for den danske ledelse

I rockermiljøet antyder DR Nyheders kilder dog, at delingen har negativ betydning for ledelsen af Bandidos i Danmark. Præsidenten, Jim Thindahn, er ikke bare chef for Bandidos her i landet - men i hele Europa. Han har i høj grad haft sin legitimitet som leder, fordi han havde det oprindelige Bandidos i USA i ryggen. Denne rygdækning har han nu mistet - og altså på et kritisk tidspunkt for den danske rockerklub.

Tegnet rygmærket om

Rent fysisk kan man se delingen af Bandidos, fordi den ene halvdel af klubben har ændret på rygmærket. At ændre på et rygmærke er uhørt i rockermiljøet. Normalt er klubbens mærke noget en rocker vil gå langt for at forsvarer - og i nogle tilfælde er villig til at dø for. Mange rockere har klubbens mærke tatoveret direkte på ryggen inde under vesten, og de fleste afdøde medlemmer af Bandidos ligger under gravstene med det gamle logo på. Så ændringen af Bandidos-rygmærket, svarer i rockerverdenen nærmest til at ændre på opbygningen af Dannebrog.

Rent konkret er der sket det, at amerikanerne har tegnet logoet om. Den berømte og berygtede mexicanske bandit med sombrero-hatten har skiftet tromlerevolveren ud med en automatpistol, og hans træk er blevet mere detaljerede. I Danmark lige som i resten af "Eastern Hemisphere" har man beholdt det gamle logo.

I gang i to måneder

Det kan umiddelbart virke bagvendt, at det er den oprindelige klub, der har skiftet logoet. Men ifølge DR Nyheders kilder, skyldes det en erkendelse af, at det ville være nærmest umuligt og i hvert fald meget blodigt at rejse hele verden rundt og forsøge at pille rygmærkerne af de tusindvis af rockere, der er i "Eastern Hemisphere".

Hos Bandidos i Danmark har man ikke meget at tilføje:

- Dette er et internt Bandidos-anliggende og ikke noget, vi vil kommentere, siger Michael Rosenvold fra klubbens ledelse.