Banedanmark har udskudt nedlæggelse af usikrede jernbaneoverkørsler

En ulykke på en usikret jernbane har i dag kostet to mennesker livet.

Et tog ramte i dag ved 13-tiden en minibus ved en ubevogtet jernbaneoverskæring på Vardevej nord for Sig ved Varde. To personer mistede livet. (Foto: DR Nyheder)

Da to personer i dag blev dræbt, da et tog påkørte en minibus, skete det ved en såkaldt ikke sikret jernbaneoverkørsel på Vardevej nord for Sig i Sydvestjylland.

Den oprindelig plan var, at overkørslen skulle nedlægges i år, men det er udskudt til 2019.

Og det samme gælder for resten af de 128 ikke sikre overkørsler rundt om landet. Først i de kommende år vil de enten blive nedlagt eller sikret.

Det oplyser Banedanmark til DR Nyheder.

- Vi er ved at opgradere et nyt signalsystem, og den teknologi, vi laver der, er udslagsgivende for, hvornår vi kan lave de her forandringer. Når signalprogrammet har ændret sin udrulningsplan, har vi også lavet en lille forskydning her, siger Banedanmarks trafikdirektør Peter Svendsen.

Uvist om overkørsel bliver nedlagt før

Dagens ulykke får ikke på nuværende tidspunkt Banedanmark til at ændre tidspunktet for nedlæggelsen af overkørslen ved Varde.

- For nuværende bliver vi nødt til afvente, hvad det er for konklusioner Havarikommissionen, politiet og vores medarbejdere på stedet kommer med, så vi ved, hvad årsagen er til denne forfærdelige og tragiske ulykke.

- Og så må vi tage bestik af, hvad der står i de rapporter efterfølgende for at se, om der er noget vi skal ændre eller justere i den forbindelse, siger Banedanmarks trafikdirektør Peter Svendsen.

En usikret jernebaneoverkørsel indebærer, at den kun er markeret med skilte eller har manuelle bomme, og det betyder at man som trafikant skal udvise ekstra agtpågivenhed, når man passerer sporet. Overskørslen hvor ulykken skete i dag er ubevogtet og har manuelle bomme, som trafikanter selv skal løfte.

Det var tilbage i 2009, at den daværende regering (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance blev enige om nedlægge og sikre jernbaneoverkørsler på Banedanmarks net i en grøn transportpolitik. En af årsagerne var, at overkørslerne udgør en sikkerhedsrisiko.

Udover de to dræbte i minibussen, blev to togpassagerer indlagt med symptomer på piskesmæld.

Facebook
Twitter