Bank-svindlerne er skarpere end før: Her er dine tre våben til at spotte dem

Gerningsmændene er tålmodige og ved, hvornår de skal slå til for at få dine bankoplysninger.

Der kommer flere og bedre svindlere, som vil lokke penge ud af dig. Grafik: Mads Rafte Hein

Det er slut med gebrokkent dansk og stavefejl. De lyder som banken og skriver fra formandens e-mailkonto. Svindlere, der prøver at lokke penge ud af dig, er blevet dygtigere.

Sådan lyder det fra Jan Kaastrup, der er sikkerhedsekspert hos it-virksomheden CSIS.

- De er tålmodige. De hacker eksempelvis en medarbejders e-mailkonto og finder ud af, hvordan arbejdsprocessen er, og hvordan firmaet kommunikerer. De kan bruge måneder på et angreb, hvor de har overvåget i en længere periode, siger han og påpeger, at ofrene til tider er udvalgte og andre gange tilfældige.

Senest er organisationen Danske Kirkers Råd blevet franarret næsten en million kroner, og der har også været historier om ældre kvinder og idrætsforeninger, som er blevet snydt.

Flere og bedre

Flere svindlergrupper har ifølge Jan Kaastrup tolke, som kan skrive og forstå dansk. Det er derfor, du kan modtage en e-mail uden grammatiske fejl, eller tale dansk med en "bankrådgiver". De kan også ringe dig op, så det på displayet af din telefon ser ud som om, det er din mor, chef eller bank.

Sikkerhedseksperten har også oplevet en udvikling de seneste tre til fem år. Svindlerne er snedigere og vokset i antal.

- Der kommer flere og flere kriminelle til bordet, da det er risikofrit og enormt nemt at svindle. Det kan både være større organisationer og individer, siger sikkerhedseksperten.

Hvis uheldet sker

Selv om du er opmærksom og hiver fat i din kritiske sans, kan du være uheldig. Derfor anbefaler Jan Kaastrup, at du tager fat i din bank, hvis du har været udsat for et svindelnummer. Og helst så hurtigt som muligt.

- Når det gælder, handler det om hastigheden, siger han.

Hvis du er hurtig, kan banken nå at fryse pengene, så de ikke ender hos svindlerne. Og ifølge Jan Kaastrup skal vi danskere være ekstra opmærksomme.

- Danmark er et af de lande, som er mest udsat for svindel, da vi er mere godtroende end andre, lyder det fra sikkerhedseksperten.

Forbrugerrådet Tænks hjemmeside samt hos flere banker og NETS kan du læse, hvordan du sikrer dig selv i kampen om din digitale sikkerhed.

Facebook
Twitter