Banker lukker for kontanter: Michael har tømt sparegrisen for at få byttepenge til sin forretning

Lukkede kasser hos bankerne og færre kontanter gør det sværere for butikker at skaffe byttepenge.

Når bankfilialer lukker deres kassefunktioner, må butikker finde på alternative måder at give penge retur. (Foto: Foto: Grafik: Signe Heiredal © DR Nórdjylland)

Et swipe på MobilePay, et svirp med Dankortet eller et bip med mobiltelefonen.

Det har aldrig været nemmere at betale elektronisk, men det er til gengæld blevet mere bøvlet for virksomheder at give penge tilbage kontant.

For efterspørgslen efter kontanter er faldet, og fra midt i juli kommer Danske Bank til at lukke deres kassefunktion i Aalborg, Odense og Rønne permanent.

Det betyder, at butikker og virksomheder ikke længere kan hente byttepenge til kasseapparaterne, og det gælder også for private.

Hos Danske Bank henviser man til bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, hvor digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen forklarer, hvorfor flere banker lige nu gør som Danske Bank.

- Efterspørgslen efter kontanter som betalingsmiddel er generelt faldende, og derfor bliver kassen også i mindre grad efterspurgt som en service i filialerne.

Tal fra Nationalbanken taler også sit tydelige sprog: Antallet af kontant-transaktioner i danske butikker er faldet fra 24 procent i 2017 til bare 12 procent i 2021.

Sparegrisen bliver tømt

I Aalborg betyder det, at museerne Kunsten og Utzon Center har været nødt til at hæve byttepenge til hele sommerferien, så de kan klare sig, inden de finder en ny løsning.

-På helt kort sigt kommer vi til at sikre, at vi har byttepenge nok til at ligge i vores beholdninger heroppe, så vores gæster kan få penge retur, siger Marianne Lund Jespersen, der er administrationschef ved Kunsten og Utzon Center.

På længere sigt er museerne dog nødt til at finde andre holdbare løsninger, til den dag mønterne slipper op. Det kan være at få et selskab til at levere de nødvendige mønter og sedler.

-Vi skal ud og have lavet nogle nye aftaler med kontanthåndteringsselskaber for at sikre fremtidig brug, siger Marianne Lund Jespersen.

Men den mulighed er det langt fra alle mindre butikker, der har, når de skal skaffe rullerne med mønter til deres forretning.

-Det giver nogle udfordringer for os, hvis vi skal have et eksternt firma til at komme med byttepenge til os, for det er en øget omkostning, som vi selvfølgelig ikke er interesseret i, siger Michael Clausen, der ejer tre Bog & Idé-forretninger i Hadsund og Aalborg-området.

- Det er lidt en skam, for vi har behov for byttepenge ude i vores butikker.

I Michael Clausens tre bogbutikker er der stadig mange kunder, som betaler kontant, og derfor er de meget afhængige af at have byttepenge liggende. Foto: DR (Foto: Emma Astrup Sørensen © DR Nórdjylland)

Manglen på kassefunktioner går ud over hans virksomhed, så derfor har Michael Clausen været nødt til at finde kreative måder at skaffe byttepenge på.

- Vi samler penge ind fra kunderne ved at spørge, om de ikke kan give os mønter i stedet for sedler, eller også spørger vi familie og venner, om de har en sparegris, de vil af med.

Kontantløst samfund

Selvom elektroniske betalingsmidler er blevet allemandseje, og det bliver mere sjældent at have mønter og sedler liggende i tegnebogen, så halter Danmark faktisk efter vores nordiske naboer.

- I Sverige og Norge er antallet af kontantbetalinger mindre, end det er i Danmark. I Sverige er det nede på ni procent, og i Norge er det helt nede på omkring tre procent, siger Michael Busk-Jepsen fra Finans Danmark.

Men vi er dog ret godt kørende med elektroniske betalingsmidler her i landet, for i 2021 var det kun 12 procent af alle transaktioner i butikker, som blev udført med kontanter. Og ifølge Michael Busk-Jepsen er det langt færre end i euro-landene.

- Når man kigger syd for grænsen, så er det mere end halvdelen af transaktionerne, der stadig bliver betalt med kontanter.

- De har dog fart på. For nyligt krydsede man i Tyskland grænsen for flere transaktioner med betalingskort i detailhandlen end med kontanter. Men det er altså en grænse, som vi i Danmark krydsede for 15-20 år siden.

Hos Danske Bank er det efter juli kun filialerne i København og Aarhus, der har kassefunktioner.