Bankoforening får konfiskeret fem millioner kroner for ulovligt bankospil

Foreningen Byens Bedste Banko fra København er blevet idømt en bøde på 15.000 kroner og et konfiskationskrav på fem millioner kroner.

Byens Bedste Banko vil anke dommen på stedet, fortæller daglig leder Thomas Rojas Silva. (Foto: © Marie-Louise Harder Pedersen, DR)

Rettelse: Det fremgik tidligere, at Byens Bedste Banko donerer penge til Rigshospitalets børneafdeling hver måned. Der er retteligt tale om en årlig donation.

Desuden opdateret med informationen om, at både Danske Spil, Landbrugslotteriet og Varelotteriet har tilladelse til at drive lotterier.

I dag er der faldet dom i landets hidtil største bankospilsretssag.

Foreningen Byens Bedste Banko, der hører til på Nørrebro i København, er blevet idømt en bøde på 15.000 kroner for ikke at have overholdt reglerne om bankospil.

Det oplyser Københavns Byret til Ritzau.

Retten har også besluttet, at der skal konfiskeres fem millioner kroner fra foreningen, og at foreningen skal betale sagens omkostninger.

- Det føles rigtig tomt. Jeg kan stadig ikke rigtig forstå det. Jeg synes virkelig, at vi havde alle argumenterne for os, og har været positive hele ugen, lyder det fra Byens Bedste Bankos daglige leder, Thomas Rojas Silva.

Byens Bedste Banko blev sidste år politianmeldt af Spillemyndigheden, fordi foreninger ikke må have bankospil til hovedformål. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Foreningen har ikke fem millioner kroner stående, og vil anke dommen med det samme.

- Det skylder vi medlemmerne og de andre bankoforeninger rundt omkring i landet, som også er politianmeldt, for jeg er bange for, at det her kommer til at danne et billede af, hvad de måske går i møde, siger Thomas Rojas Silva.

Udover at være formand for Byens Bedste Banko er han også formand for Bankoforeninger i Danmark, BFID, som han stiftede i 2019.

Byens Bedste Banko blev sidste år politianmeldt af Spillemyndigheden, som er en myndighed under Skatteministeriet med ansvar for at sikre ordentligt og reguleret spil.

Begrundelsen er, at foreninger ikke må have bankospil til hovedformål. Så er det sådan set ligegyldigt, at foreningen donerer hele sit overskud til velgørende formål.

Byens Bedste Banko siger selv, at de donerer hele deres overskud til Rigshospitalets børneafdeling.

Ifølge Thomas Rojas Silva er foreningens årlige omsætning på omkring 30 millioner kroner og hvert år er der mellem 100.000 og 700.000 kroner tilbage på bundlinjen, der går til Rigshospitalet.

Dømt for at spille for meget banko

Sagen er nemlig den, at lotterispil, som banko hører under, er monopolbelagt og kun må drives kommercielt af Danske Spil, Landbrugslotteriet og Varelotteriet.

Det betyder, at andre foreninger ikke må udbyde spil som for eksempel banko, hvis det er foreningens primære formål. Men fodboldklubber og andre foreninger må for eksempel gerne arrangere bankospil til årets julefrokost eller andre begivenheder.

Ifølge anklageskriftet i sagen mod den københavnske forening har den i perioder afholdt bankospil flere gange dagligt, skriver Ritzau.

Anklagemyndigheden gik efter, at retten skulle konfiskere 16 millioner kroner fra foreningen.

Retten har fulgt anklagemyndighedens påstand om en bøde på 15.000 kroner, men har altså nedsat beløbet, som skulle konfiskeres.

'De skal bære mig ud herfra'

Byens Bedste Banko er langt fra den eneste forening, der er kommet i juridiske problemer. Siden Spillemyndigheden i 2019 skærpede sit tilsyn med ulovligt spil, har de anmeldt 38 foreninger, der nu risikerer store bøder.

Alligevel kommer dommen som en overraskelse for Byens Bedste Banko.

-En ting er, at der er monopol på spil, men det her er alment lotteri i en lukket forening. Her skal du være medlem for at deltage, siger Thomas Rojas Silva.

Men der skal mere end en bøde i millionklassen til at slå den daglige leder ud.

- Jeg vil gå hele vejen for at sikre, at vi kan blive ved med at spille banko. Jeg kæmper til det sidste, de skal bære mig ud herfra, siger han.

- Mange af de medlemmer, der kommer her, siger også, at de bliver siddende sammen med mig, så jeg tager dem på ordet. Jeg er sikker på, at det nok skal gå.