Bare han nu ikke hellere vil have bambus: Xing Er har stadig 24 timer til at bestige Mao Sun

Zoologisk Have i København håber, at deres pandaer i år parrer sig for første gang.

Xing Er og Mao Sun under dagens tumult, der gerne skulle ende med en parring, hvis alt går efter dyrlægernes planer. (Foto: © Frank Rønsholt, Frank Rønsholt)

Nysgerrige gæster stimlede i dag sammen foran det 160 millioner kroner dyre anlæg, der er hjemsted for de to pandaer i Zoologisk Have i København.

Det gør folk tit, for de sort-hvide bjørne er populære blandt publikum.

Men - i dag var alligevel noget helt særligt og kærligt.

Gennem noget tid har dyrlægerne nemlig fulgt med i hormontallet hos hunpandaen Mao Sun, og tallene viser, at hun er i brunst.

Det betyder, at hun kan blive gravid - hvis ellers hendes mandlige modpart Xing Er opfanger det.

- Altså, som hun ligger dér og sover med hovedet nedad ligner hun ikke én, der er tændt på årets date, sagde dyrlæge og zoologisk direktør Mads Bertelsen et kvarters tid før, de to pandaer skulle sættes sammen ved 16-tiden.

Pandaerne lever normalt adskilt, ligesom de ville gøre i den vilde natur. Når hunnen så er i brunst, bør hannen kunne dufte det og følge efter hende.

De må gerne tumle rundt og bide lidt i hinanden, men personalet står klar med kompressorhorn og vandsprøjter, hvis det bliver for voldsomt.

Der er en risiko for, at de kommer op at slås og i værste fald slår hinanden ihjel, hvis kemien ligesom ikke rigtigt er der.

- Så bliver de skilt ad og kommer sammen igen dagen efter. Nu skal vi se, om de går på hinanden med aggressivitet eller med en vis affektion. Vi kan se på deres adfærd, at deres interesse for hinanden ændrer sig. Deres lyde ændrer sig, og på hunnen vil kønsorganerne svulme op og blive røde, så hun er klar til parring, forklarer Mads Bertelsen.

Sammen med kollegerne følger han nøje med i hunnens ægløsning, så de kan sætte dyrene sammen på det helt rigtige tidspunkt. Der er nemlig kun højst 48 timer at rykke på, når Xing Er skal bestige Mao Sun.

- Vi skal ramme det tidspunkt, hvor østrogenen falder og progesteronen stiger. Så er der ægløsning, og så skal hannen altså være klar. Vi har trænet dem, så de er i god form, men resten er op til naturen.

Det sker kun én gang om året for pandaernes vedkommende, og det er altså nu.

- Det er jo lidt besynderligt, når man tænker på, at en mus er i brunst hver femte dag, en giraf hver 14. dag og et menneske cirka en gang om måneden. Men sådan er det altså, sagde Mads Bertelsen, før det gik løs.

For 100 millioner kroner panda

De to pandaer kom efter ti års forberedelse til Danmark med et fly fra Beijing i april 2019.

Det var den daværende leder af Udenrigsministeriets konsulat i Chongqing i Vestkina, Hans Halskov, der fik ideen om at hente pandaer til Danmark.

Han havde fået til opgave at komme med nogle bud på, hvordan man kunne markere et 60-års jubilæum for diplomatiske relationer mellem de to lande.

Hans Halskov havde nogle år tidligere besøgt et forskningscenter i Chengdu, så han tog kontakt til folkene dér og lavede en aftale.

Siden fulgte en proces, der involverede både politikere og kongehuset, da man ikke sådan uden videre låner to udrydningstruede dyr. Kineserne forlanger nemlig, at et statsoverhoved fra værtslandet er involveret, hvis der skal ske udlevering af pandaer.

Der blev aset og maset, og de store dyr så ud til at hygge sig, men det blev alligevel for hårdhændet til sidst. Dyrepasserne valgte at adskille Mao Sun og Xing Er frem til i morgen. (Foto: © Frank Rønsholt, Frank Rønsholt)

I 2014 mødtes dronning Margrethe og prins Henrik så med den kinesiske præsident Xi Jinping, og man satte arkitekt Bjarke Ingels til at tegne det anlæg, der kom til at koste godt tre gange mere end forventet - 160 millioner kroner.

Så var der styr på det formelle og rammerne.

Finansieringen manglede stadig, og her kom så statsminister Lars Løkke Rasmussen på banen, da Zoologisk Haves økonomi haltede.

Statsministeren gik på pengejagt hos en række virksomheder og fonde, og det lykkedes kort fortalt at få 16 af dem til at donere 10 millioner kroner hver.

Jagt, kiggen hinanden an og lidt tumult...

Sidste år var første gang, man forsøgte at få Mao Sun og Xing Er til at parre sig, men selv om hun gjorde alt det rigtige, lykkedes det ikke.

- Hun viste alle brunst-tegnene. Svajede i ryggen og løftede halen. Men han kiggede bare på det og tog et stykke bambus i stedet. Han var mildest talt ikke med på spøgen, siger Mads Bertelsen.

Derfor prøver man altså nu igen i år, og klokken 16 skete det så.

En gitterlåge blev hævet, så pandaerne kunne mødes i samme område, mens folk fulgte med i akten og filmede løs.

Efter at have set hinanden lidt an, steg interessen tydeligvis mellem dem, og det hele endte med en mindre jagt rundt i anlægget og lidt tumult, som man kan se i videoen længere oppe.

Men - desværre for zoo - ingen parring i denne omgang. Det blev ved tumulten, og de to bjørne fandt andre ting at kaste sig over frem for hinanden.

- Vi havde nok heller ikke regnet med det. Der var gode takter, men nu skal de lige puste lidt ud. Pandaer har dårlig kondition og lidt energi, for de lever af noget meget næringsfattigt. De er megatrætte, sagde Mads Bertelsen.

Nu skal dyrene skilles ad, spise og have en god nats søvn hver for sig. Så prøver man igen i morgen.

Hvis det lykkes, betyder aftalen med kineserne, at ungerne skal sendes hjem til Kina, når de er to og et halvt år.

Københavns Zoo overvejer kunstig befrugtning som et alternativ, hvis weekendens forsøg på naturlig parring ikke bliver til noget.