Bare rolig: Din kommune går ikke konkurs

Meget gamle regler sikrer, at en dansk kommune ikke kan gå konkurs, sådan som det er sket for amerikanske Detroit.

Kommunerne skal overholde strenge økonomiske regler, så der er orden i regnskaberne. (Foto: Arkivfoto © DR)

Kommunernes økonomi er stramt styret, og sådan har det været i mange år. Derfor kommer man ikke til at opleve, at en kommune går konkurs, som tilfældet er for den tidligere amerikanske bilby Detroit.

- En kommune kan ikke gå konkurs, for hvis det skete vil det sætte store dele af lokalsamfundet i stå. For eksempel vil børn ikke blive passet, og de ældre vil hverken blive plejet eller få mad, siger Morten Mandøe, kontorchef i Økonomisk Sekretariat i Kommunernes Landsforening.

En anden rolle

Ifølge kontorchefen har danske kommuner langt flere opgaver og en anden rolle i forhold til velfærd end amerikanske byer og andre steder i verden.

- Kommunerne har selvstændig skatteudskrivningsret og det har stor betydning. Deuden skal de hvert kvartal sende en indberetning om likviditeten til Økonomi- og indenrigsministeriet. Målt over et år må likviditeten ikke være negativ. Sker det sættes kommunen under administration, siger Morten Mandøe.

- Så skal kommunen lave en økonomisk plan, og der kan blive tale om særlige tilskud eller mulighed for lånedispensationer, siger han.

Styr på økonomien

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalist- og Mediehøjskole har kommunerne orden i regnskaberne.

- Kommuner kan ikke låne til driften, de kan kun låne til anlæg, og det betyder, at de har styr på økonomien, selv om de ofte hører det modsatte fra Christiansborg-politikerne, siger han.

- De bliver holdt i kort snor, og har endda eksempler på, at de ikke må bruge de penge de har på grund af investeringsrammen. Det er dog blevet ændret, siger Roger Buch.

Ingen under administration

Han påpeger, at kommunerne faktisk er bedre til at holde styr på pengene end staten, der har en gæld på mellem 70 og 80 milliarder kroner.

Siden kommunalreformen i 2007 har kun Odsherred, Syddjurs og Vesthimmerland været sat under administration, og de har alle løst de økonomiske problemer. Ingen kommuner er i øjeblikket sat under administration, oplyser Indenrigsministeriet.

Facebook
Twitter