Bare rolig: Du må gerne genopvarme spinat og persille

Så er der godt nyt til Skipper Skræk og andre spinatgnaskere. Det er ikke farligt at genopvarme hverken spinat eller persille, når du bare husker hygiejnen, fortæller DR2's Detektor.

Skipper Skræk kan roligt genopvarme sin spinat.

Du kan sagtens varme persillesovsen op på andendagen og spise den uden at blive syg af det. Det er nemlig en myte, at man ikke må genopvarme persille og spinat, lyder det fra flere eksperter, som DR2's Detektor har talt med.

- I gamle dage, hvor maden stod og lumrede i et fadebur, så har det husmoderråd givet god mening. Men det gør det ikke i dag, blot man husker at nedkøle maden hurtigt og gennemvarme det godt bagefter, siger professor i fødevaremikrobiologi ved Københavns Universitet Susanne Knøchel til DR2's Detektor.

Reglerne er enkle: Skyl spinat og persille grundigt før brug, hæld den varme ret over i en beholder og stil den i køleskabet hurtigst muligt, så den er kølet ned inden for tre timer. Når du skal genopvarme retten, så gør det til mindst 75 grader.

Naturlige jordbakterier og nitrat

Ligesom mange andre grøntsager og urter, der gror tæt ved jorden, indeholder spinat og persille jordbakterier, og det er helt naturligt, fortæller lektor Preben Vestergaard Hansen, der underviser i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol.

- Når du laver en persillesovs eller en spinatstuvning, så er der jordbakterier i, og det kan vi ikke undgå. Jordbakterierne er i stand til at omdanne nitraten i grøntsagerne til nitrit, og det sker altså, hvis vi ikke får kølet maden hurtigt ned, siger han.

- Før man fik køleskab, har man sikkert haft problemer med at få ondt i maven af det mad, man lavede, fordi man ikke har haft mulighed for at køle det ned. Men i dag har hver mand jo et køleskab.

Ingen spinat til spædbørn

Især spinat indeholder meget nitrat og på grund af risikoen for, at det kan omdannes til nitrit, bør man slet ikke fodre spædbørn med spinat.

- Nitrit kan gå ind og forstyrre vores røde blodlegemers evne til at bære ilt rundt i kroppen, og det kan være særligt farligt for spædbørn og småbørn. Da de har en meget lille kropsvægt og ikke så meget mavesyre, så reagerer de anderledes end voksne, siger professor Susanne Knøchel.

For større børn og voksne lyder rådet snarere:

- Du må ikke afholde dig for at spise spinat og persille, for det er jo grønt og sundt, siger Preben Vestergaard Hansen.

Hør mere om faktatjekker i aften kl. 21 på DR2