Bare rolig: Rygning er stadig værre end bacon

Selv om du måske skal skære ned på dit bacon-indtag, så er det ikke nær så kræftfremkaldende som smøger og asbest.

Du skal kun spise bacon i weekenden. Men du må stadig godt spise det, lyder rådet fra Kræftens Bekæmpelse. Til gengæld burde du droppe smøgerne nu.

Bacon, skinke, pølser og pålæg kan give dig kræft, siger WHO i en ny storstilet rapport.

Faktisk placerer forskerne nu det forarbejdede kød i samme kræft-kategori som rygning og asbest.

Og måske sidder du derude lige nu og tænker: Shit, der røg min bacon.

Men helt så slemt er det forarbejdede kød heller ikke, siger Anne Tjønneland, der er forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse.

- Rapporten fra WHO viser, at det ER kræftfremkaldende at spise for meget forarbejdet kød. Men det er stadig langt farligere at ryge, og asbest er også langt farligere, siger hun.

Derfor skal man dog stadig passe på med at tage for let på, hvor meget man spiser af det forarbejdede kød. Bare 50 gram om dagen øger din risiko for at få kræft med 18 procent.

- Der er en reel risiko, og det er ikke noget, man skal spise hver dag, men i stedet reservere til weekenden, siger Anne Tjønneland.

De officielle danske kostråd fra 2013 bruger allerede de samme normer, som WHO nu anbefaler i deres rapport:

Spis så lidt forarbejdet kød som muligt. Og spis kun 500 gram firbenet rødt kød om ugen - altså køer, grise, lam og heste.

Facebook
Twitter