Barn forsvundet efter kommunalt svigt

En sagsbehandlingsfejl i Esbjerg kommune fik store konsekvenser for den seksårige irakisk pige Marua. Hun er forsvundet på tredje år.

Marua fra Irak er forsvundet på tredje år. (© Privatfoto)

En sagsbehandlingsfejl i Esbjerg kommune fik store konsekvenser for den seksårige irakisk pige Marua. Hun er forsvundet på tredje år.

Pigen forsvandt efter at kommunens Børn- & Ungeudvalg havde truffet en forkert beslutning om, at sende hende tilbage til den biologiske mor, hun var blevet fjernet fra. Det afslører DR Nyheder i TV Avisen kl. 21.

Børns vilkår: Kommunen har et stort ansvar

Sagen vækker forargelse hos både socialministeren og organisationen Børns Vilkår, der mener, at Esbjerg kommune har et stort ansvar for pigens forsvinden.

- Esbjerg kommune har ikke ageret ordentligt fra starten af denne sag og har derfor et stort medansvar for pigens forsvinden, siger formand for Børns Vilkår, Peter Albæk til DR Nyheder.

Socialminister Karen Hækkerup (S) kalder sagen hjerteskærende og dybt tragisk.

- Der er et barn her, der har betalt en katastrofal høj pris for at det offentlige Danmark ikke fungerer godt nok, siger hun.

Chokerende beslutning

Marua er irakisk statsborger og kom til landet som spæd sammen med sin mor. Pigen blev i 2007 som 4-årig anbragt på et opholdssted for omsorgssvigtede børn i Nordjylland.

Den tidligere leder af opholdsstedet, Kim Ryberg har valgt at stå frem i TV Avisen med sagen, fordi han mener, at Esbjerg kommunen har svigtet pigen.

Ifølge Kim Ryberg blev Marua blandt andet anbragt, fordi hun angiveligt var blevet forladt af sin biologiske mor.

Men et år inde i pigens anbringelse meddelte Børn- & Ungeudvalget i Esbjerg kommune pludselig at Marua skulle sendes tilbage til sin biologiske mor. Og det kom, ifølge Kim Ryberg, som et chok for personalet på opholdsstedet.

- Vi var dybt rystede over, at kommunen ville hjemgive sådan et lille barn til en mor, der ikke engang talte barnets sprog.

Mor flygtede til Irak med pigen

Kommunens beslutning blev indklaget til landets øverste myndighed i børnesager, Ankestyrelsen. Efter en uge kom svaret: Kommunen havde begået en klar fejl. Pigen skulle ikke tilbage til sin mor.

Men da betjente fra Esbjerg Politi og en repræsentant fra Esbjerg kommune i marts 2009 ville hente Marua hos hendes mor i Esbjerg, var pigen væk.

Ifølge Politiinspektør Kaj Nielsen fra Esbjerg Politi blev pigen derfor efterlyst både nationalt og internationalt gennem Interpol. Men uden held.

Et års tid efter modtog politiet en meddelelse om, at moren var udrejst til Irak og havde taget Marua med sig.

100 sager bliver kulegravet

Sagen om den forsvundne Marua er ifølge formand for Børns Vilkår, Peter Albæk, et grelt eksempel på, hvor store konsekvenser dårlig sagsbehandling i kommunerne kan få for udsatte børn.

- Vi oplever desværre alt for tit, at kommunerne træffer nogle forkerte beslutninger som får alvorlige konsekvenser for de udsatte børn, siger han.

Esbjerg kommune er i forvejen i socialministeriets søgelys efter den såkaldte Esbjerg-sag, hvor kommunen overhørte 5 konkrete advarsler om sexmisbrug begået af en 40 årig mand.

Ankestyrelsen er netop gået i gang med at kulegrave 100 sager i kommunens familieafdeling.

-Det er fordi, at vi ved at der desværre er sket mange sagsbehandlingsfejl i Esbjerg, fejl som vi på ingen måde kan acceptere, siger Karen Hækkerup til DR Nyheder.

Har du oplysninger i denne sag, kan du kontakte redaktionen på

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk