Barndomsveninde efter dom i terrorsag: 'Det vil ikke erstatte Louisa og det venskab, vi havde'

Lone Mortensen er glad for, at der er faldet dom i sagen mod de tre hovedgerningsmænd, der dræbte Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland i Marokko.

Lone Mortensen, der er barndomsveninde til dræbte Louisa Vesterager Jespersen, er glad for, at der nu er faldet dom i sagen.

- Det er rart, at der nu er lagt låg på den del, så man kan prøve at komme videre så godt, man kan.

Sådan lyder det fra Lone Mortensen, der er barndomsveninde til Louisa Vesterager Jespersen, som sammen med sin norske rejsefælle Maren Ueland blev dræbt af terrorister i Marokko i december sidste år.

I dag faldt der dom i retssagen mod hovedgerningsmændene bag terrordrabene. De tre mænd, der har erklæret sig skyldige i at stå bag terrordrabene, er blevet idømt dødsstraf ved en domstol i byen Salé i Marokko.

Da Marokko ikke har henrettet dømte i over 25 år, svarer straffen med al sandsynlig til livstid i fængsel.

Lone Mortensen har kendt Louisa Vesterager Jespersen siden 14-års-alderen, da de begge boede i Ikast.

Splittet omkring dom

Lone Mortensen fortæller til DR Nyheder, at hun har været splittet omkring dommen.

- På en måde er det meget fair, at de ikke har ret til at leve, når de har taget Louisas og Marens liv. Men på den anden side er det også let sluppet. Men med en livstidsdom kan de sidde derinde resten af deres liv og tænke mere over det, siger Lone Mortensen til DR Nyheder.

Hun siger, at det er rart, at der endelig er faldet dom, efter at det er blevet udsat af flere omgange.

- Jeg har tænkt meget på familien, og hvordan det må have været for dem, at det gang på gang blev udsat. Det er rart, at der nu er kommet en dom, og at man ved, hvad der skal ske med gerningsmændene. Det sidste halve år har været rigtig svært, og det har været fyldt med mange tanker og et stort savn

- Ikke at det nogensinde vil erstatte Louisa eller det venskab, vi havde, men nu ved man, at gerningsmændene får deres straf.

Moren til Louisa Vesterager Jespersen siger til TV2, at hun er tilfreds med torsdagens domme:

- Det giver os noget retfærdighed til vores døtre, at det er sådan, at når de (de dømte, red.) dræber folk, så får de selv samme tur, siger Helle Vesterager Jespersen til TV2.

Islamisk Stat-sympatisører

De tre hovedgerningsmænd har erkendt sig skyldige drabene, og at de har støttet terrorgruppen Islamisk Stat.

24-årige Louisa Vestager Jespersen og 28-årige Maren Ueland blev myrdet i deres telt, da de var på vandretur i Atlasbjergene i Marokko i december sidste år.

De tre Islamisk Stat-sympatisører optog en video af de brutale mord, som de senere lagde på internettet.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland blev dræbt i december, da de var på rygsækrejse i Marokko. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Den 25-årige gadesælger Abdessamed Ejjoud menes at have været lederen af IS-cellen, mens 27-årige Younes Ouaziyad og 33-årige Rachid Affati deltog i planlægningen og udførelsen af drabene.

Abdessamed Ejjoud har tidligere forklaret, at gruppen havde planlagt flere andre terrorangreb, men ikke kunne gennemføre dem. I stedet valgte de tilfældigt de to nordiske turister og myrdede dem med knive, mens de lå i deres telt.

I alt har 24 mænd været tiltalt i drabssagen.

Udover de tre hovedgerningsmænd blev de 20 resterende gerningsmænd alle idømt lange fængselsstraffe på mellem 5 og 30 års fængsel.

Dommen vil ifølge de dømte hovedgerningsmænds advokat blive anket.