Barsk influenza-epidemi topper midt i sibirisk kuldefront

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at antallet af influenza-smittede kan have toppet.

(ARKIV) Modelfoto. Denne influenza-sæson har været den hårdeste i fem år. (Foto: Maria Hedegaard/Scanpix 2017) (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Selvom mange i denne tid ønsker sig hjem under dynen, i læ for den sibiriske kulde, har mange også ufrivilligt taget et par dage i sengen.

Denne influenza-sæson har været den hårdeste i fem år, hvis man ser på antallet af indlæggelser. Men nu viser nye tal fra Statens Serum Institut, at vi kan have set det værste af epidemien.

- Vi kan se på flere af vores overvågningssystemer, at tallene er begyndt at falde. Det er tegn på, at epidemien formentlig har toppet, siger Ida Glode Helmuth, læge ved Statens Serum Institut, til DR Nyheder.

Det betyder ikke, at der ikke er nogen, der er syge. Men det betyder, at man kan begynde at se et fald i antallet af nye smittede. Men faktisk kan kulden måske have haft indflydelse på antallet af smittede:

- Man er tættere sammen inden døre og kan derfor lettere smitte hinanden, forklarer Ida Glode Helmuth.

Hun understreger dog, at influenzaepidemien toppede, inden kulden for alvor tog fat.

Flere tusinde indlagt

Den type influenza, der er og har været i omløb, har ikke været inkluderet i årets vaccine, og derfor er så mange blevet ramt.

Alene denne sæson er 3.277 mennesker blevet indlagt med influenza, heraf har 144 fået intensivbehandling:

- Det har været en alvorlig omgang på den måde, at der har været rigtigt mange, som har været ramt. Der er rigtigt mange, der har været på hospitalet, men ikke flere end normalt, der har været på intensivafdeling, så på den måde har sæsonen ikke været helt så alvorlig, siger Ida Glode Helmuth.

Særligt ældre har været ramt af influenza denne sæson, og vi ser ifølge Statens Serum Institut en ”overdødelighed” blandt ældre, men det er en generel ting, forklarer Ida Glode Helmuth:

- Det er sådan, at influenza generelt rammer ældre og folk med lavere immunforsvar.

Den seneste måned er 165 personer døde efter at have været testet positive for influenza, viser tal fra Statens Serum Institut.