Batterier havner hvor de skal

Når vi er færdige med batterierne i røgalarmen eller mobiltelefonen, så sender vi dem i stigende grad til genbrug og ikke i skraldespanden.

Når vi er færdige med batterierne i røgalarmen eller mobiltelefonen, så sender vi dem i stigende grad til genbrug og ikke i skraldespanden.

Siden en ny indsamlingsordning trådte i kraft sidste år, er batterierne væltet ind til genbrugsstationerne. I Danmark blev der sidste år indsamlet lidt over 1.400 ton batterier til genbrug, og det er rekordmange.

Hos Miljøstyrelsen, som fører tilsyn med den nye ordning, er der stor glæde over resultatet.

- Det er en god følelse. Man kan genanvende de ressourcer i batterierne, som er energikrævende at lave. Og så er der farlige stoffer i nogle batterier, som ikke skal i forbrændingsanlæggene, siger Funktionsleder i Miljøstyrelsen, Lis Vedel.

EU-direktiv

Ordningen kommer fra et EU-direktiv, der betyder, at det nu er de virksomheder, der sælger batterierne, der skal sørge for at få dem genbrugt.

Det gør de ved at indbetale 2,78 kroner per kilo batterier, de sælger. Pengene havner hos kommunerne, som til gengæld er forpligtet til at gøre en aktiv indsats for at samle batterier ind.

- Kommunerne har gjort et rigtigt godt stykke arbejde, og borgerne har været gode til at aflevere, siger Lis Vedel.

Glædelig overraskelse

Miljøministerens mål var at få indsamlet en fjerdedel af de solgte batterier, men resultatet er havnet på hele 40 procent. Det tal er langt bedre end i de fleste andre lande.

En glædelig overraskelse, lyder det fra Batteriforeningen, som er en sammenslutning af de virksomheder, der sælger batterierne, og som nu betaler for indsamlingen.

- Det er en positiv overraskelse at der er samlet så meget ind allerede det første år, hvor kommunerne er forpligtede til at gøre en aktiv indsats. Det vidner om en meget høj miljøbevidsthed hos danskerne, siger Direktør Frederik Madsen.