Bedre gårdvagter på nettet

Red Barnet udbyder gratis uddannelse af gårdvagter på børn og unges hjemmesider. Det kan give en bedre tone og større tryghed.

Mange hjemmesider for børn og unge har ansat en slags gårdvagt til at holde øje med tonen i chatten. Red Barnet tilbyder de såkaldte moderatorer en mini-uddannelse for at styrke deres evner til at håndtere konflikter og opdage mobning eller grooming. (Foto: Kenneth Lemvig Sørensen- P4 Trekanten)

Børn og unge tilbringer en stigende del af deres liv i den virtuelle verden. En verden der til tider kan være grum at gå alene rundt i. For at beskytte brugerne har mange hjemmesider tilknyttet en form for vagter, der overvåger, at alt går rigtigt til.

Vagterne kaldes moderatorer og kan få en særlig uddannelse hos Red Barnet.

- Konflikter og digital mobning fylder meget i børnenes bevidsthed, derfor fylder de to emner også langt størstedelen af uddannelsen, forklarer projektkoordinator Jon Lange.

- Uddannelseskonceptet er en blanding af E-learning og face-to-face undervisning for at styrke moderatorernes evne til at løse net-konflikter, tackle digital mobning og spotte begyndende grooming (Grooming er den proces, hvor en voksen med seksuelle bagtanker prøver at manipulere et barn til eksempelvis at sende billeder af sig selv eller at mødes i virkeligheden).

Mindre hud

Red Barnet forklarer f.eks. moderatorerne, at brugerne skal vise mindre hud på fotografier.

- Red Barnet samarbejder med politiet om at komme børnepornografisk materiale til livs. På pædofile hjemmesider er der ofte lidt mere vovede profilbilleder fra børn og unge sammen med deciderede overgrebsbilleder af børn. Det er formentlig for at udfylde den pædofile tankegang. Derfor opfordrer vi generelt brugere til ikke at vise for meget hud, siger Jon Lange.

Red Barnet har uddannet 35 moderatorer fra TV2, DR, Lego, Habbo Hotel, Go Supermodel, Andeby.dk, Goal og mange af Egmonts andre SNS.

- Men behovet er væsentligt større. Vi vil jo gerne nå ud til alle landets næsten 1000 moderatorer, siger Jon Lange.

Uddannelsen er gratis, fordi Egmontfonden støtter den i to år. Men der er krav til deltagerne, bl.a. skal alle virksomhedens ansatte på børne/unge chatsites kunne fremvise en ren børneattest.

Til gengæld får virksomhedern et logo af Red Barnet, som indikerer, at dette er et sikkert sted at være.