Tema Psykiatersagen

Bedre Psykiatri efter politianmeldelse af psykiater: Det er en glædens dag

Styrelsen for Patientsikkerhed har politianmeldt psykiater for dødsfald blandt hans patienter.

Generalsekretær i Bedre Psykiatri siger, at der er 'rædselsfuldt' for efterladte ikke at vide, hvad deres kære er døde af. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Flere gange i det seneste år har Landsforeningen Bedre Psykiatri presset på for at undersøgt, om en psykiater med en svær hjerneskade har spillet en rolle i sine patienters dødsfald.

Derfor er generalsekretær i foreningen, Thorstein Theilgaard, glad for, at Styrelsen for Patientsikkerhed nu har politianmeldt den nu forhenværende psykiater for dødsfald blandt sine patienter.

Psykiatersagen

I årevis kunne en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland praktisere, før Sundhedsstyrelsen stoppede ham i 2013. Gennem årene var han involveret i dødsfald og alvorlige fejlbehandlinger, viser DR Nyheders afdækning. Sagen har blandt andet ført til, at Sundhedsstyrelsens direktør blev fyret, at psykiateren er blevet sigtet af politiet, og at flere tusind tilsynssager skal kulegraves.

Gå til tema

- For de pårørende er det en glædens dag, at der endelig er nogen, der tager hånd om det her og får kigget på, hvad der er op og ned, siger han.

65 patienter er døde

65 personer er i dag døde ud af de 1.966 patienter, der ifølge Sundhedsstyrelsen var i behandling hos psykiateren mellem 2007 og 2013.

Det viser en opgørelse fra Region Midtjylland baseret på oplysninger fra Sundhedsstyrelsen og CPR-registret.

At psykiateren nu er anmeldt til politiet for dødsfald, betyder, at politiet skal undersøge, hvad årsagen til dødsfaldene er. Det forklarer Kent Kristensen, lektor i jura ved Syddansk Universitet.

- Anklagemyndighedens opgave er at udrede, om der foreligger et strafbart forhold, og så på den baggrund vurdere, om der er grundlag for at rejse sigtelse ved domstolene, siger han.

Pårørende kan få vished

Thorstein Theilgaard håber på, at undersøgelsen kan give de efterladte svar på, om deres kære er døde af en fejlbehandling eller ej.

- Nu er der en mulighed for, at de kan få vished. Og det manglede bare. Det har været et meget langt forløb, hvor nogle mennesker har siddet tilbage og været dybt bekymrede. De har haft en følelse af, at man fra det offentliges side ikke rigtigt ville gå ind i sagen, siger han.

Hverken Styrelsen for Patientsikkerhed eller politiet vil udtale sig i sagen.

DR Nyheder har også været i kontakt med den tidligere psykiater, der ingen kommentarer har til politianmeldelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Risikerer otte års fængsel

Den hjerneskadede psykiater har været involveret i dødsfald og alvorlige fejlbehandlinger, før han blev stoppet i 2013. Blandt andet har han givet alt for store doser medicin til flere af sine patienter, viser DR Nyheders afdækning af sagen.

I 2014 blev psykiateren dømt for at have udvist grovere forsømmelse og/eller skødesløshed i sin behandling af patienten Ronni Kristensen. Dommeren fandt det dog ikke bevist, at psykiaterens behandling var skyld i Ronni Kristensens død.

Psykiateren er ikke blevet tiltalt eller dømt i andre sager vedrørende sine patienter, men blev i december 2015 sigtet i sagen om patienten Jan Eggertsen.

Han risikerer i den sag op til otte års fængsel, hvis han findes skyldig i at have efterladt Jan Eggertsen i en hjælpeløs tilstand i en campingvogn på sin ejendom.

Du kan læse mere psykiatersagen på vores temaside.