Bedst at være hjertepatient i Nordjylland - værst i ...

Der er store forskelle på, hvilken støtte hjertepatienter efter operation får alt efter, hvor de bor i landet.

Der er store forskelle på, hvilken støtte hjertepatienter efter operation får alt efter, hvor de bor i landet. (© Colourbox)

Tusinde af hjertepatienter får ikke den livsnødvendige efterbehandling, som de har krav på. For patienter er der stor forskel på den hjælp, de kan få, afhængig af hvor de bor i landet.

Det viser tal, som Statens Institut for Folkesundhed (SIF) har lavet for Hjerteforeningen.

Tallene viser for hver enkelt kommune landet over, om hjertepatienter bliver tilbudt efterbehandling i form af for eksempel kost- og rygestopvejledning, motionstilbud, psykosocial støtte og patientuddannelse.

Bunden er hovedstaden

I Region Nordjylland tilbyder samtlige 11 kommuner efterbehandling til hjertepatienter. Dermed placerer regionen sig i toppen af statistikken.

I bunden ligger Region Hovedstaden. Her har kun en ud af fire kommuner tilbud om efterbehandling til hjertepatienter. Det svarer til kun 7 ud af 29 kommuner.

I Danmark som helhed har hver tredje kommune slet ingen tilbud til hjertepatienterne, som er overladt til den information og genoptræning, der kan nås i den stadigt kortere tid, som hjertepatienter er indlagt.

66 af de 98 danske kommuner tilbyder hjertepatienter efterbehandling. Ifølge loven er det ellers kommunernes ansvar sammen med regionerne at sikre, at kronisk syge kan vende tilbage til en normal hverdag efter et behandlingsforløb.

Overraskende

Derfor kommer de nye tal også bag på Hjerteforeningens formand, dr. med overlæge og professor Peter Clemmensen.

- Det er rystende, at knap en tredjedel af landets kommuner ikke lever op til deres ansvar. Hjertepatienter er meget sårbare. Får de ikke hjælp til at vende tilbage til deres normale liv, risikerer de at blive indlagt igen.

- Og i sidste ende kan det koste liv. Det er tragisk, både for den enkelte og for samfundet som helhed, siger han.

Ifølge Peter Clemmensen mangler der en klar lov på området. Som det ser ud i dag, er ansvaret fordelt mellem kommuner og regioner. Men det er uklart, hvilken myndighed der har ansvar for hvad.

/ritzau/

Facebook
Twitter