Bedsteforældre i Danmark kæmper for at få syg baby ud af Syrien

En underernæret syv måneder gammel dreng med tilknytning til Danmark opholder sig i den berygtede al-Hol-lejr i Syrien.

Pårørende i Danmark forsøger at få en syg syv måneder gammel dreng ud af den berygtede al-Hol-lejr i Syrien. (Foto: ALI HASHISHO © Scanpix)

En syv måneder gammel forældreløs dreng med tilknytning til Danmark ligger syg i den berygtede al-Hol-lejr i Syrien.

Herhjemme kæmper drengens familie nu for at få ham hjem til Danmark. De pårørende frygter, at den lille dreng risikerer at dø, hvis han ikke kommer ud af lejren og får ordentlig behandling.

Den lille dreng har fire gange været hasteindlagt på et hospital - og trods sine syv måneder vejer han under 5 kilo.

Hans mor, som har dansk-somalisk baggrund, blev dræbt i et bombeangreb i marts 2019 i Islamisk Stats daværende sidste bastion, Baghouz. Hun drog som 19-årig fra Danmark for at tilslutte sig Islamisk Stats selvudråbte kalifat.

I den forbindelse blev hun frataget sin permanente opholdstilladelse i Danmark.

Drengens far skulle angiveligt også være død.

Familien troede, han var død

Drengens familie i Danmark havde i første omgang fået at vide, at drengen var omkommet i det bombeangreb, som tog livet af hans mor.

- Hele familien har været i kæmpe sorg. Vi har gået rundt og troet, at hverken vores søster eller nevø var i live, så får vi så den her store, rørende nyhed at vide, at han lever og er i al-Hol-lejren, siger storesøsteren til den afdøde mor til DR og Weekendavisen. Søsteren ønsker ikke at få sit navn nævnt af hensyn til familien.

Hun fortæller også, at de fik besked om drengens tilstand, og hvor han opholdt sig fra snart to måneder siden.

- Vi begyndte at græde og kunne næsten ikke tro, hvad vi hørte.

Drengens bedsteforældre vil gerne adoptere ham, og familien er derfor i kontakt med de danske myndigheder. Søsteren håber nu på, at myndighederne vil hjælpe familien med at få drengen ud af lejren, så de kan rejse ned og hente ham hjem.

- Han har det ikke så godt, han har været indlagt flere gange og er underernæret. Han vejer kun fire kilo og 400 gram. Han skal ikke være i den lejr, han bliver bare mere syg af det, siger hun.

0:00

Genkendte drengen på billeder

Efter moderens død blev drengen indlagt på et hospital af de kurdiske styrker i området, og i juni blev han genkendt som den afdøde mors søn af en række kvinder i al-Hol-lejren og registreret som dansker hos International Røde Kors.

Familien har senere fået tilsendt billeder af drengen, som de har sammenlignet med tidligere foto. Og de er ikke i tvivl om, at det er deres nevø og barnebarn på billederne.

- Man kan se, at det er den samme dreng. Det er ham, ingen tvivl om det, siger storesøsteren.

I sidste uge blev en såret 13-årig dansk dreng hentet ud af Syrien. Drengen havde i flere måneder opholdt sig på et hospital og i flygtningelejren Al-Hol sammen med sin mor og søskende.

De opholder sig fortsat i lejren sammen med omkring 11.000 andre udenlandske kvinder og børn.

En række europæiske lande er de seneste måneder begyndt at hente børn af Islamisk Stat-krigere hjem - blandt andet Norge, Holland, Frankrig, Sverige og Tyskland.

I maj i år lykkedes det en svensk bedstefar at få sine syv forældreløse børnebørn ud af Syrien og hjem til Sverige.

Fakta: Disse europæiske lande har hentet børn hjem

  • Belgien: 6 forældreløse børn

  • Norge: 5 forældreløse børn

  • Sverige: 7 forældreløse børn (forhandler om 5 yderligere)

  • Frankrig: 12 forældreløse børn (heraf to med dansk baggrund)

  • Holland: 2 forældreløse børn

Facebook
Twitter