Vi hører tit om demente, der bliver væk og eftersøgt af politiet med helikopter og hundepatruljer. Faktisk er der hvert år over 1000 demente der forvilder sig væk fra deres hjem.
Men ved hjælp af en GPS, kan man let finde dem igen, og sådan en mener 90 procent af befolkningen, at alle demente skal have. Det viser en undersøgelse som YouGov har lavet for Ældre Sagen.
I undersøgelsen svarer 90 procent af de over 2000 adspurgte, at GPS'er til demente er en god idé.
Kommunerne er for tilbageholdende
I Ældre Sagen efterspørger man flere GPS'er til demente, men chefkonsulent, Olav Felbo, forklarer, at kommunerne ikke er gode nok til at tilbyde den moderne sporingsteknologi til demente.
- Udbredelsen af GPS til demente går ganske enkelt for langsomt. Vi hører hvert år om ulykkelige sager med bortkomne demente, som findes forkomne eller døde, siger han.
En GPS er ikke længere en magtanvendelse
Siden sommeren 2010 har en ændring af loven gjort det muligt for landets kommuner at tilbyde GPS'er til demente.
Der findes ingen tal for, hvor mange kommuner, der anvender teknologien, men formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, Anny Winther, erkender, at kommunerne ikke er gode nok til at tilbyde GPS'er til de demente.
- Vi skal have flyttet indstillingen til GPS'er i kommunerne. Det har været sådan, at en GPS tidligere har været en magtanvendelse, og det er det ikke mere. Nu er det et gyldigt hjælpemiddel, og nu gælder det om, at vores frontpersonale i samarbejde med de pårørende sørger for at den demente får en GPS, siger hun til DR Nyheder.
Tryghed eller falsk tryghed?
I Vejen kommune er man allerede meget begejstret for den nye teknologi, som, de mener, er med til at skabe tryghed. Bodil Staal, der er formand for kommunens ældre- og sundhedsudvalg opfordrer flere kommuner til at følge trop.
- Vi har i alt 38 GPS-sendere til demente, og ordningen er en succes. Vi tager snakken tidligt med demente og pårørende, når de første demenssymptomer kommer. Så lærer den demensramte GPS-systemet i god tid og bliver fortrolige ved teknikken, forklarer hun.
I Fredensborg kommune har man også forsøgt sig med GPS-teknologien til demente, men her er erfaringerne ikke så gode. I dag ligger 18 af kommunens 20 GPS'er til demente i en skuffe.
- Det er ikke noget vi markedsfører i stor udstrækning, for da vi afprøvede GPS'erne, viste det sig, at dækningen ikke var så god, når de demente kørte i bus eller tog. Det giver en falsk tryghed, siger Hans Bækvang, der er Ældre og Handicapchef i kommunen.
Han understreger dog, at kommunen gerne vil give demente GPS'er, hvis de demente eller deres pårørende ønsker det.