Behandlingssted giver livsfarlige råd

Et alternativt behandlingssted giver livsfarlige råd. Således var en 17-årig dreng med peanutallergi tæt på at dø, fordi han skulle spise peanuts.

Albot Jonsson vil gerne være pilot, men det kan man ikke blive, hvis man lider af allergier. Derfor opsøgte han AllergiKompagniet for at komme af med sin peanutallergi. (© Colourbox.com)

Det alternative behandlingssted, AllergiKompagniet, påstår, at de kan behandle alle former for allergier. Også livstruende fødevareallergier. Men en 17-årig dreng var nær død fordi, han fulgte behandlingsstedets anbefalinger.

Bør være ansvarspådragendeOg det får nu den ledende overlæge på Allergicentret på Odense Universitetshospital, Carsten Bindslev-Jensen, til at lange voldsomt ud efter AllergiKompagniet:

- Jeg synes det bør være ansvarspådragende overfor den pågældende alternative behandler, siger han.

En halv peanut koster næsten dreng livetSagen drejer sig om 17-årige Albert Jonsson, som for få måneder siden fik en behandling af AllergiKompagniet, for blandt andet at komme af med sin allergi over for peanuts.

Den alternative behandler fortalte efterfølgende, at Albert Jonsson skulle prøve at spise de ting, han ikke kunne tåle før behandlingen, når han kom hjem. Og det er her Carsten Bindslev-Jensen mener, at det går helt galt:

- At sige til en peanutallergiker, at han skal gå hjem og spise peanut, der er hinsides al fornuft, sige han.

Og det går også galt. En halv peanut er lige ved at koste Albert Jonsson livet.

- Han kunne såmænd lige så godt være død, siger Carsten Bindslev-Jensen.

Vil overveje nye metoderAllergiKompagniets direktør, Torben Frank Andersen, undskylder også overfor Albert Jonsson og hans familie.

De vil nu overveje andre metoder, end at lade patienterne smage på de ting, de ikke kan tåle:

- Hvis der er tale om en livstruende allergi, så vil vi klart overveje en anden fremgangsmåde. Det er klart at vi skal undgå, at sådan en situation som Alberts, den gentager sig igen.

Men direktøren påpeger også, at det er første gang ud af ca. 4000 behandlinger, at de oplever, at en patient kommer i livsfare:

- I alle de andre tilfælde er det tilsyneladende gået meget godt, afslutter Torben Frank Andersen.

Ingen kontrol med alternative behandlereDet mener den ledende overlæge på Allergicentret, Carsten Bindslev-Jensen, dog ikke er godt nok.

- Hvis det var en læge, der havde sagt det her, så ville han med statsgaranti blive bortdømt retten til at praktisere.

Men der er ikke tale om en læge. Og det betyder også at Sundhedsstyrelsen ikke fører tilsyn med den alternative behandler:

- Sundhedsstyrelsen tilsyn omfatter den sundhedsfaglige virksomhed, så der skal være tale om enten en læge, en sygeplejerske eller lignende, hvis vi skal føre tilsyn, siger kontorchef i Sundhedsstyrelsens enhed for tilsyn og overvågning, Anne Mette Dons.

Politianmeldelse til AllergiKompagnietMen hvis Sundhedsstyrelsen bliver orienteret om, at en alternativ behandler har bragt en patients liv i fare, så vil de politianmelde det.

Derfor vil de også politianmelde AllergiKompagniet, men det nemmeste er, hvis Albert Jonsson og hans familie selv gør det:

- Hvis folk ikke selv er i stand til at politianmelde, det pågældende sted, så gør vi det. Men det er langt nemmere, hvis de selv gør det, for sådan en sag kræver vidneforklaringer, og derfor er det vigtigt at patienten er involveret under alle omstændigheder, afslutter Anne Mette Dons.

Albert Jonssons forældre overvejer nu, om de vil politianmelde AllergiKompagniet.

Hvilke oplevelser har du haft med alternative behandlingssteder?

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328c8456187a21d78e65667