Bekymrede forældre frygter smittebomber: Kommer børn til at hive corona med hjem?

Børn bliver sjældent smittet med coronavirus og bliver heller ikke særligt syge, understreger direktør.

Hør, hvad en gruppe forældre tænker om åbningen af institutioner.

- Vores børn er ikke forsøgskaniner!

Sådan lyder det i en underskriftindsamling, der blev sat i søen i går aftes, efter at regeringen havde præsenteret det første skridt i planen om at genåbne Danmark.

Den plan indebærer, at børn kan sendes i vuggestue og børnehave, mens børn i 0. til 5. klasse også skal tilbage i skole.

Det hele skal foregå med sundhedsmyndighedernes råd og retningslinjer in mente: Hygiejnen skal være i orden, børnene skal være udendørs så meget som muligt, og der skal være god plads til børnene, så de kan holde afstand til hinanden.

Alligevel vækker det bekymring hos både lærere og forældre, at børnene sendes ud som fortrop i genåbningen.

Christina Finsterbach har egentlig ro i maven i forhold til at sende sin datter i institution, men der ligger alligevel en nervøsitet og ulmer. (Foto: Rasmus Spaabæk © dr)

En af de forældre er Christina Finsterbarch fra Nørre Lyndelse, der er mor til Ellen på halvandet år.

- Vi stoler på det, når regeringen og sundhedsmyndighederne siger, at små børn ikke bliver lige så ramt af den her sygdom. Men vi tænker også på pædagogerne og den krudttønde, det eventuelt kan blive, hvis der først kommer smitte ind i den vuggestue, som vores datter går i, siger hun.

Mølbak forsvarer beslutning

Børn bliver tilsyneladende mindre ramt af coronavirus end voksne, forklarer Kåre Mølbak, faglig direktør for Statens Serum Institut.

Derfor er det forsvarligt at lade dem gå forrest i genåbningen af Danmark.

- Af en eller anden årsag opfører den her sygdom sig anderledes end mange andre børnesygdomme, vi kender. Børn bliver ikke særligt syge, og de har også lavere forekomst af sygdom, siger han.

- Vi har taget højde for, at børn opfører sig som børn og ikke små voksne. Derfor er det samfundsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Han henviser til, at 1.924 danske børn i alderen 0-9 år er blevet testet for coronavirus. 34 af dem - altså 1,8 procent - er blevet testet positive. For voksne ligger andelen af smittede markant højere, nemlig på cirka 10 procent.

Frygter raske smittebærere

Det er ikke så meget frygten for, at børnene bliver syge, der fylder hos stifteren af underskiftindsamlingen 'Mit barn er ikke forsøgskanin' eller hos Christina Finsterbarch fra Nørre Lyndelse.

Det er frygten for, at børnene kommer hjem og smitter andre - særligt fordi de mindste har rigtig svært ved at forstå, at de skal holde afstand og ikke hoste ud i luften.

Den bekymring deler Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, der undrer sig over beslutningen.

- Alt tyder på, at børnene ikke bliver alvorligt syge af den her virus. På den måde kan man som forælder være tryg på børnenes vegne, siger han og tilføjer:

- Min bekymring om oplukningen er, at vi ikke ved så meget om smitteudbredning og smittetrykket blandt små børn.

Netop fordi børn sjældent bliver særligt syge af coronavirus, frygter Allan Randrup Thomsen, at de vil rende rundt som raske smittebærere. På den måde vil de kunne bringe smitte med hjem til forældre, der for eksempel arbejder på sygehus eller i ældreplejen.

- Vi ved fra stort set alle andre luftvejsinfektioner, som jeg kan komme i tanker om, at det er små børn og deres forældre, som skulle være bærere af smitten. Jeg har stadig mine tvivl om, at det skulle være anderledes med den her nye virus.

- Det er derfor, at jeg ud fra en sundhedsbetragtning ikke ville have valgt at lukke op for børnene, fordi vi har så få data på dem.

Lone Simonsen, professor i folkesundhedsvidenskab, har også tidligere fortalt, at data fra Kina viser, at børn smitter ligeså meget som voksne, og derfor er en vigtig del af udbredelsen af pandemien.

Har taget højde for smitte

Kåre Mølbak mener dog ikke, at der er grund til særlig bekymring, fordi så lille en andel af børn er blevet testet positive for smitte.

Beslutningen om at begynde at åbne Danmark er truffet på baggrund af beregninger, som er lavet hos netop SSI. De data er endnu ikke blevet lagt frem, men vil ifølge Kåre Mølbak blive offentliggjort senere i dag.

De seneste uger er det lykkedes at bringe det såkaldte smittetryk i Danmark betydeligt ned. Det vil sige, at hver smittet dansker smitter 0,9 andre personer. Med første fase i genåbningen vil det tal stige til 1,2, vurderer Statens Serum Insititut.

- Vi har taget højde for, at der kommer en vis smitte, når der bliver åbnet op. Også mellem børn og voksne. Men det sker på en måde, så sundhedssystemet kan følge med, siger Kåre Mølbak.

SSI har ikke regnet på, hvor mange dødsfald et højere smittetryk kan medføre, men har udelukkende haft sundhedsvæsenets kapacitet for øje.

- Vi bliver nødt til at genåbne samfundet. Det vil naturligt ske, at smitterisikoen så stiger en smule. Vi kan ikke blive ved med at være i en situation, hvor samfundet er lukket ned. Så er kunsten, at sundhedssystemet kan følge med, siger Kåre Mølbak.

Facebook
Twitter