Bekymrede forældre: 'Jeg har selvfølgelig anmærkningerne i tankerne, når jeg skal vælge børnehave'

Det tilsyn, som bliver ført med børnehaver og vuggestuer, skal skærpes, siger et politisk flertal.

22 daginstitutioner i Københavns kommune har fået anmærkninger i deres tilsynsrapport. Der er nu politisk flertal for at skærpe tilsynet. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Under høj morgensol vandrede forældre i skyer af tvivl denne onsdag morgen ind og ud af Københavns daginstitutioner for at aflevere deres børn.

Det gør de dagen efter, at TV2 bragte dokumentaren 'Bag facaden', der afdækker mangel på omsorg for børnene i københavnske børnehaver og vuggestuer.

Dokumentaren har fået politikerne til mikrofonerne, og knapt er morgentrafikken løsnet op i hovedstaden, før der har samlet sig et politisk flertal om at skærpe og ensarte tilsynet med daginstitutioner, skriver Politiken.

Samtidig begynder kommuner landet over nu at indskærpe, at institutioner skal lægge deres tilsynsrapporter offentligt frem.

DR Nyheder talte med nogle af forældrene om udsigten til et skærpet tilsyn:

Christina, pædagog

Christina har en datter i Simon Peters børnehave på Amager, som har fået én gul og to røde anmærkninger i tilsynsrapporter fra Københavns Kommune.

Hun er overvejende positiv om hendes datters plads i børnehaven, men oplyst om elementer i tilsynsrapporten siger hun:

- Det er selvfølgelig overhovedet ikke i orden. Men jeg tænker, at personalet godt ved det her, og at de kan rette op på det.

Christinas datter skal til at flytte til en anden børnehave, som ligger tættere på deres hjem. Hun vil nu bruge kortlægningen af daginstitutioner med tilsynsanmærkninger til at vælge:

- Jeg har selvfølgelig anmærkningerne i tankerne, når jeg skal vælge børnehave. Jeg vil se, hvad er det for nogle anmærkninger, de har fået? Er det anmærkninger, der kan laves om forholdsvis nemt, inden for de rammer pædagogerne allerede har?

Stephanie Carlsen, selvstændig

Stephanie Carlsen har sin dreng Yonus på fire år i børnehaven Grøftekanten på Amager. Grøftekanten har fået én rød og to gule anmærkninger.

Hun har en vis symptati med personalet, da hun mener, at institutionen er underbemandet, men samtidig synes hun ikke, det kan være en undskyldning:

- Det er jo ikke kun i én institution. Vi har set, at de røde anmærkninger er i mange institutioner. Det er et meget meget stort problem.

Stephanie Carlsen fortæller at hun er kommet meget i tvivl efter at have set dokumentaren 'Bag facaden':

- Jeg begyndte næsten at tude. Det kunne jo være mit barn, fortæller Stephanie Carlsen og fortsætter:

- Jeg må ærligt indrømme, at jeg talte med min mand i går, og vi har store forventninger om at flytte vores dreng, for jeg synes, at det er mange år endnu, han skal gå her, nu, hvor jeg har set, at de har en rød anmærkning.

Sandra Rosengren, kosmetolog

Sandra Rosengren havde sin datter Smilla i Grøftekanten Børnehave i to en halv måned, men flyttede sin datter til børnehaven Elverhøj lige ved siden af. Men oplevelserne fra Grøftekanten står tydeligt i hukommelsen:

- Fra første dag var der gråd, og jeg blev ringet hjem nærmest dagligt - heldigvis - så jeg kunne hente hende. Min datter var bundulykkelig, fra jeg afleverede hende, til hun blev hentet igen, siger Sandra Rosengren.

I forhold til tilsynsrapporten fra Grøftekanten, som har fået en enkelt rød anmærkning, så er Sandra Rosengren ikke overrasket:

- Jeg synes, det er forfærdeligt, men når alt kommer til alt, så ved man det jo godt. Vi er frivilligt tvunget til at aflevere vores børn i daginstitutioner, hvor der ikke er voksne nok.

Sarah Elbadri, tolk

Sarah har to børn - Aya på fem år og Anas på fire år - som også går i Grøftekanten Børnehave.

- Den røde anmærkning, som de har fået, er skræmmende. Det gør mig virkelig utryg.

Tænker du på, om der er noget, du ikke ved om dit barns hverdag?

- Jo, jeg føler, at der sker noget, jeg ikke ved. Jeg føler, der sker mange ting, uden at jeg ved noget. Jeg ved ikke, hvad der sker, når mine børn bliver kede af det. Er der nok omsorg? Tager de sig nok af dem?

Vil du overveje at flytte dine børn på baggrund af anmærkningen?

- Jeg har tænkt rigtig meget på det. Også før i tiden. Men der er kommet en ny leder, Charlotte, som vi er glade for.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk