Bekymrede forældre til læger: Giv vores søn væksthormon!

Danske børn har aldrig været højere, men særligt velstillede forældre vil have mere.

Forældre forsøger i stigende grad at sætte skub i drengebørns vækstkurve via medicinsk behandling. (Foto: Preben madsen © Scanpix)

- Jeg synes, min søn er lidt for lav. Hvad kan vi gøre ved det?

Nogenlunde sådan starter flere og flere samtaler mellem læger og forældre til drenge, der skal starte i skole. Forældrene er bekymrede for, at drengene ikke bliver høje nok og henvender sig i stigende grad til hospitalernes børneafdelinger.

I dag kommer der tre-fire så mange henvendelser fra forældre til drenge med lille højde til børneafdelingerne, som der gjorde for 15 år siden. Det viser henvisningstal fra børneafdelingerne på Odense Universitetshospital (OUH) og fra Klinik for Vækst og Reproduktion ifølge Kristeligt Dagblad.

Børn har aldrig været højere

Det stigende antal henvendelser ikke et udtryk for, at børns vækst er blevet dårligere. Tværtimod har de danske børn aldrig været højere, fortæller Anders Jørgen Schou, der er overlæge ved OUH's børneafdeling.

- Vi har snarere at gøre med forældre, der er mere bekymrede og tilbøjelige til at få deres børn undersøgt nu end tidligere. Forældre, der gerne vil optimere deres børns muligheder her i livet, siger han til Kristeligt Dagblad.

Mange forældre kommer ifølge Anders Jørgen Schou med en dagsorden, der hedder, at sønnike skal have væksthormon, men de fleste får afslag.

- Der er klare retningslinjer for, hvem vi kan tilbyde væksthormon, siger overlægen.

Presset fra forældrene virker til at være størst i Nordsjælland, og det er tilsyneladende sværere at være 170 cm i Rungsted end i Rødovre.

- Der er enorm prestige forbundet med at være høj, konstaterer Kirsten Holm, der er overlæge på børneafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk