Bekymrede pårørende kimer Ældresagen ned med plejehjemsklager

Alt for mange pårørende er bange for at klage til plejehjemmet af frygt for repressalier.

'Det er skræmmende, de frygter, det vil få konsekvenser for ens mor, far eller ægtefælle på plejehjemmet, hvis de siger noget kritisk,' lyder det fra Ældresagen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Personalet taler for hårdt til de ældre, lytter ikke til de pårørende, bleer bliver ikke skiftet i tide, ældre sidder og sygner hen i lænestolen, der mangler aktivering i det daglige.

Sådan lyder nogle af kritikpunkterne fra pårørende til plejehjemsbeboere, der de seneste uger nærmest har lagt Ældresagens telefon ned.

Antallet af klager er vokset markant de seneste uger i kølvandet på TV2's dokumentar om forholdene på danske plejehjem.

Det siger Ældresagens chefkonsulent Marie Lilja Jensen.

- Rigtig mange henvender sig og fortæller, at de kan nikke genkendende til det, vi har set i dokumentaren. Der er virkelig mange, som sidder med en viden, der bare ikke er kommet ud før, siger hun.

Klager bliver negligeret

Ifølge Marie Lilja Jensen er mange pårørende bange for at klage til plejehjemmet af frygt for, at det vil gå ud over deres nærmeste, som bor der.

- Det er skræmmende, at de frygter, det vil få konsekvenser for ens mor, far eller ægtefælle på plejehjemmet, hvis de siger noget kritisk.

- Vores bedste råd er, at man laver så meget larm som muligt og eventuelt går til de lokale medier, siger hun.

Pårørende fortæller også til Ældresagen, at deres klager bliver negligeret af plejehjemmets ledelse, siger chefkonsulenten.

- Det kan hurtigt blive for bureaukratisk og svært at klage, hvis man har prøvet i mange år. Nogle pårørende løber panden mod en mur. Det er meget følsomt og koster kræfter at få en afvisning og få at vide, at "det har du misforstået", eller "det har du ikke ret i", siger hun.

Endnu har Ældresagen ikke overblik over, hvor mange henvendelser der er kommet de seneste uger.

Men planen er nu at få dem kategoriseret, så de kan bruges som dokumentation over for ministre og andre aktører, som organisationen håber at kunne påvirke til at lave forbedringer i ældreplejen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk