Beløbet stiger i Britta Nielsen-sag: Mistænkt for svindel siden 1993

Eksterne undersøgelser af den store svindelsag ligger nu klar.

Den 64-årige kontorfuldmægtig Britta Nielsen er mistænkt for at have svindlet for flere penge og i en længere periode, end det hidtil har været fremme.

Det vurderes nu, at hun har trukket omkring 121 millioner kroner i tilskudsmidler ud til sig selv siden 1993.

Det viser nye undersøgelser af svindelsagen, som bliver offentliggjort på et pressemøde i Børne- og Socialministeriet i dag.

Her er et af de helt centrale spørgsmål, hvordan Britta Nielsen gennem 25 år efter alt at dømme kunne stikke offentlige tilskudskroner i sine egne lommer, uden at det blev opdaget.

- Hver gang der er trådt et nyt skridt tilbage, er der dukket ny svindel op, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) på pressemødet.

Beløbet kan være endnu større, da der er stor usikkerhed om de data, der vedrører pengesvindet fra den første del af perioden. Det er heller ikke muligt at udelukke, at Britta Nielsen har svindlet allerede fra starten af sin ansættelse i 1977.

To undersøgelser

I oktober oplyste børne- og socialministeren, at Britta Nielsen var mistænkt og efterlyst internationalt for at have trukket 111 millioner kroner ud af tilskudsforvaltningen siden 2002.

Dengang bestilte Børne- og Socialministeriet de to undersøgelser, som efter nogle måneders forsinkelse begge bliver fremlagt i dag.

Den ene undersøgelse er lavet af Kammeradvokaten, som vurderer, om enkeltpersoner eller myndigheder kan holdes ansvarlige for det mangeårige formodede misbrug af tilskudsmidler.

Den anden undersøgelse har revisionsfirmaet PwC lavet. I den kortlægges svindelbeløbets omfang og metoden bag svindlen.

I revisionsrapporten er der blandt andet identificeret 13 svagheder i kontrollen på Britta Nielsens arbejdsplads, som gjorde det muligt at svindle.

Her har Britta Nielsen arbejdet:

  • 2015 til 2018: Socialstyrelsen

  • 2010: Socialministeriets departement

  • 2008: Sikringsstyrelsen

  • 2002: Socialministeriet

  • 1998: Den Sociale Sikringsstyrelse

  • 1977: Socialstyrelsen

  • Kilde: Aktindsigt i personalesag hos Socialstyrelsen

Har ikke forholdt sig til sigtelse

Den hovedmistænkte, Britta Nielsen, er sigtet for at have begået groft databedrageri.

Hun har endnu ikke forholdt sig til sigtelsen mod sig. Men de to undersøgelser belyser, hvordan hun er mistænkt for at misbruge sin adgang til sin arbejdsplads’ it-systemer til at oprette fiktive projekter og snyde med restbeløb, som tilskudsmodtagere tilbagebetalte.

Pengene overførte hun ifølge bagmandspolitiet til sine bankkonti, hvorefter hun flyttede millioner af kroner til konti i blandt andet Sydafrika, ligesom hun overførte millionbeløb til sine tre børn.

Ifølge de to undersøgelser havde Britta Nielsen hele 66 konti hos ni pengeinstitutter og betalingskortudstedere.

(© DR Nyheder)
(© DR Nyheder)