Benneweis kæmper igen med økonomien

Endnu en sæson har ikke indbragt nok penge i kassen for Cirkus Benneweis. Det holder den nye direktør Nadia Benneweis vågen om natten.

I år har Nadia Benneweis sammen med sin bror stået i spidsen for Cirkus Benneweis. (Foto: Ida hasgaard Røntorp © DR Nyheder)

Det har efterhånden i flere år været svært for de danske cirkusser at tjene nok penge på artisterier og klovnerier. Og Cirkus Benneweis er ingen undtagelse, når det kommer til røde tal i regnskabet.

Heller ikke den nyligt afsluttede sæson er gået som håbet, fortæller Nadia Benneweis til P1 Feature.

Hun har i år for første gang stået i spidsen for verdens ældste familiedrevne cirkus sammen med sin bror. En forretning de har overtaget fra deres mor Diana Benneweis.

- Fra et forretningsperspektiv er sæsonen ikke gået så godt, som vi havde ønsket, og det er selvfølgelig en bekymring, der kan holde mig vågen om natten, siger Nadia Benneweis og fortsætter:

- Der har simpelthen været for få gæster i cirkus i år.

Underskud dominerer regnskabet

Sidste år havde Cirkus Benneweis et underskud på 1,8 millioner og på trods af et overskud i 2013, har de negative tal dominereret de sidste års regnskaber.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at økonomien er dårlig, siger direktøren, der er vendt tilbage til sine studier i kommunikation og performancedesign efter sæsonafslutningen. Hun forklarer, at cirkus generelt har mange udgifter såsom pladsleje, benzinudgifter, høje lønninger og blandt andet er afhængig af, at den danske sommer ikke er for regnfuld og holder danskerne hjemme i stuerne.

Cirkusset har turneret uafbrudt siden begyndelsen i 1887, og for den nye og femte direktør i Benneweis-slægten ville det derfor være en svær beslutning at skulle lukke den 128-årige familievirksomhed.

Nadia Benneweis forventer da heller ikke, at det sker lige foreløbigt. Hun og broren Dawid Benneweis planlægger nemlig nye og anderledes tiltag, der skal få danskerne til at komme i cirkus til næste år.

- Vores forestilling i år har fået gode anmeldelser, men når produktet alene ikke kan trække nok publikum, så må vi kigge på, hvilke andre parametre der spiller ind, uddyber Nadia Benneweis og siger:

Nadia Benneweis er den femte generation Benneweis i rækken, i verdens ældste familiedrevne cirkus. (Foto: Ida hasgaard Røntorp © DR Nyheder)

- De sidste ti år har udvikling og innovation ikke stået øverst på listen hos Benneweis, og derfor arbejder Dawid og jeg på, hvordan vi kan spille på nogle andre segmenter og funktioner i cirkus, end vi ellers er vant til fra cirkus.

Cirkus kræver kreative løsninger

Ifølge historiker og områdeleder på Cirkusmuseet Mikkel Knudsen er det netop traditionsfornyelse og kreative løsninger, der skal til, hvis Benneweis skal fortsætte med at underholde danskerne.

- Kravene om at drive cirkusforretning er anderledes, end hvad de har været tidligere, forklarer Mikkel Knudsen og peger på, at underholdsningsudbuddet i dag er langt større og konkurrencen om publikum hårdere.

- Det er ikke længere som i monopolets dage, hvor Cirkus Benneweis for eksempel blev vist i den bedste sendetid hos Danmarks Radio, fortsætter cirkushistorikeren.

- DR forvrider konkurrencen

Og netop DR, der de seneste år har kørt sit eget Cirkus Summarum, har Benneweis sammen med flere af landets cirkusser denne sommer kritiseret for at stjæle publikum og være konkurrenceforvridende. De danske cirkusser får nemlig ingen statsstøtte, hvilket de heller aldrig har ønsket.

- Cirkusfolk har traditionelt ønsket at være frie og klare sig selv, forklarer Mikkel Knudsen og fremhæver, at man generelt i cirkusbranchen dog har været gode til at se nye muligheder og steder at tjene penge.

Nadia Benneweis kalder sine nye tiltag og ideer for “forretningshemmeligheder”, men udtaler:

- Jeg håber, at Benneweis også eksisterer om 25 år, men sandsynligvis bliver det i en anden form, end vi kender det nu.

Facebook
Twitter