'Benny' om Olsen-bandens første film: Det kan jeg da ikke engang selv huske

I den nye indfødsretsprøve er der et spørgsmål om den første Olsen-banden-film. DR Nyheder har testet, om 'Benny' og 'Børge' fra filmene kunne svare rigtigt.

Skuespiller Morten Grunwald, der spiller Benny i Olsen-banden, mener, at ting som humor og det at være menneskelig burde afgøre, om man kunne få statsborgerskab. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

- Det kan jeg da ikke engang selv huske.

Morten Grunwald, der spillede Benny i alle 14 Olsen-banden-film, griner i røret, da DR Nyheder ringer ham op for at høre, hvornår den første film i serien havde premiere.

Det er nemlig et af spørgsmålene i den nye indfødsretsprøve, som alle udlændinge, der ønsker at søge om dansk statsborgerskab, nu skal svare på.

Da han efterfølgende bliver præsenteret for de tre svarmuligheder i prøven - 1968, 1970 eller 1971 - er han dog ikke længere i tvivl.

- Det er 1968. Jeg var i tvivl, om det var 1967 eller 1968, men når man får tre muligheder, så kunne jeg godt regne det ud, siger han.

Morten Grunwald får tid til at kigge de 40 spørgsmål igennem fra indfødsretsprøven.

Hvad synes du om, at der er et spørgsmål om Olsen-banden?

- Det er mere relevant end mange af de andre spørgsmål. Jeg har kørt med mange taxachauffører med indvandrerbaggrund, og de kender Olsen-banden. Men det er klart, at hvis man kommer lige fra et krigshærget land, så er det svært at vide det, siger han og fortæller, at han selv ville have svært ved at svare på mange af spørgsmålene.

- Der er nogle af spørgsmålene, der er helt ude i skoven. Jeg kunne måske svare på 10 eller 15 stykker af dem. Det burde ikke være en prøve som denne, der afgør, om man kan blive dansk statsborger. Det er andre kvaliteter, det kommer an på, som for eksempel humor og menneskelighed, siger han.

- Det var da et tosset spørgsmål

Da DR Nyheder ringer Jes Holtsø, der spillede Keld og Yvonnes søn Børge i Olsen-banden-filmene, op, kommer der et hurtigt svar i den anden ende.

- Det var i 1968. Hvis jeg ikke ved det, så må jeg jo være dement. Der var jeg heldig, siger han og fortsætter:

- Men det var da et tosset spørgsmål. Det har jo ikke en skid at gøre med, om du er dansker.

Han mener, at det er de færreste danskere, der ville kunne svare på spørgsmålet.

- Du ville kunne tage nogle af dem fra min generation, og de vil alle svare 1968, fordi de ved alt om Olsen-banden. Men mange kan nok ikke huske det. Det er en lidt uintelligent måde at vurdere, om man er værdig til at være borger i vores land. Det er slet ikke afgørende, siger han og uddyber:

- Det er mere vigtigt, om du er et ordentlig menneske, betaler skat og følger reglerne.