Benzinpris i bund: Bilister kan spare tusindvis af kroner

De lave brændstofpriser giver flere penge på lommen hos danske bilister. Som ved skattelettelser omsættes det i øget forbrug, siger forbrugerøkonom.

Den lave oliepris har sendt brændstofpriserne ned på et historisk lavt niveau, og i morges var prisen den laveste i seks år. (Foto: Grafik: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Benzin- og dieselprisen slog bundrekord her til morgen, hvor listeprisen på brændstof var den laveste i seks år.

Det har betydning for privatøkonomien hos de danske bilister.

-Som gennemsnitsbilist vil man kunne mærke, at der er flere penge til rådighed, siger forbrugerøkonom hos FDM, Allan Skytte Christensen til DR Nyheder.

Inden for en seksårig periode har listeprisen bevæget sig fra 13,97 kroner literen i september 2012 til i dag, hvor den ramte 10,20 kroner og med lokal konkurrence kom op til halvanden krone længere ned.

Tager man udgangspunkt i en bilist med et forbrug på 1200 liter årligt (95 oktan), er det en forskel på 4,525 kroner.

Som skattelettelser

Den lave pris på brændstof betyder ikke nødvendigvis, at vi kører mere i bil. Men vi poster helt sikkert flere penge ud til tøj, rejser og andet, siger Allan Skytte Christensen.

-Det er lidt samme mekanisme som ved skattelettelser. Vi har flere penge til rådighed, og de kan gå til alt fra champagne til nyt tøj eller til at besøge moster Anna lidt oftere. Generelt er de lave brændstofpriser vækstskabende, siger han.

I dag kører mange familier på vinterferie og ser man på , hvad en tur til St. Anton am Arlberg i Østrig kostede at køre i juli og hvad den koster i dag, så er der 400 kroner ekstra at muntre sig for på skiferien.

Svingende benzinpriser

10. september 2012: 13,97 kroner

10. juli 2015: 12,69 kroner

12. februar 2016: 10,20 kroner

Priserne er for en liter oktan 95 og er den såkaldte listepris. Lokal konkurrence kan bringe prisen op til halvanden krone længere ned.

Kilde: FDM