Det kraftige blæsevejr har skabt oversvømmelser som følge af forhøjet vandstand flere steder i landet.
DR Nyheder har talt med sektionschef i Beredskabsstyrelsen, Martin Vendelboe, der oplyser, at Beredskabsstyrelsen har haft 60 mand i gang i løbet natten. De har især haft travlt med at rydde op efter vandmasserne, der har ramt flere dele af landet.
Derudover har katastrofeberedskabet hjulpet politiet med undersøgelser og oprydningsarbejde efter togulykken på Storebæltsbroen, der onsdag morgen kostede seks mennesker livet og sårede 16 andre.
Omkring 40 beredskabsfolk har arbejdet i Sønderjylland, særligt omkring Broager, oplyser sektionschefen.
20 mand fra beredskabet har fordelt sig på Fyn og ved Storebælt. De har hjulpet med assistance til politiet efter ulykken på Storebæltsbroen, og bekæmpet vandmasserne ved Assens og Faaborg.
- Det har været et hektisk døgn, må vi sige. Vi har ikke ligget på den lade side, siger sektionschef i Beredskabsstyrelsen, Martin Vendelboe.
- Selv om varslet om stormflod er stoppet, kan der stadig være vand, der bliver liggende eller løber tilbage i lavninger, tilføjer sektionschefen.
Omfattende oprydning
Det er især oprydning, der har været fokus på i løbet af natten, siger sektionschefen.
- Vi skal lynhurtigt have udstyret reetableret, for vi ved jo ikke, hvornår vi skal bruge det igen. Vi har haft omkring 1700 meter mobile dæmninger ude, og det tager lang tid at pakke det hele sammen, siger Martin Vendelboe.
I forbindelse med togulykken på Storebæltsulykken har beredskabet blandt andet hjulpet politiet med forskellige praktiske opgaver som eksempelvis belysning og opsætning af faciliteter til ledelsen, heriblandt en base, hvor politiet kan arbejde fra.
- Beredskabsstyrelsen har et tæt samarbejde med politi og kommuner, hvor vi assisterer med forskellig teknisk hjælp, siger Martin Vendelboe.
Vandstand højere end forventet
Tidligere kom det frem, at de indledende vandstandsprognoser fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) tog en række kommuner og beredskaber på sengen.
Særligt ved Roskilde, flere af de fynske kyster samt ved Sønderjylland steg vandstanden kraftigt og trak sig først tilbage i løbet af eftermiddagen og aftenen onsdag.
Ved Bagenkop på Langeland nåede vandstanden 172 centimeter over normal højde. Ifølge Kystdirektoratets statistik er det en såkaldt 100-års hændelse samt den højeste vandstand, der nogensinde er målt i Bagenkop Havn.
Den indledende prognose betød, at beredskabet på Fyn ikke nåede at sende mandskab til Bagenkop Havn.
- Havde vi vidst det, havde vi naturligvis reageret på en anden måde. Ændringen af prognosen kom meget sent. Vi havde fokus på de steder, hvor det ifølge de første prognoser ville gå rigtig galt, siger chefvagt fra Beredskab Fyn, Knud Otto Vestergaard, der måtte reagere hurtigt, da prognoserne ændrede sig.
- I Faaborg nåede vi med nød og næppe at få en vandspærring op med hjælp fra Beredskabsstyrelsen, siger Knud Otto Vestergaard.