Beredskabschef beroliger: Ingen strålingsfare fra Ringhals

Den knækkede brændselsstav kan ikke medføre et udslip fra atomkraftværket.

En brændselsstav på atomkraftværket Ringhals ved Göteborg knækkede onsdag under en inspektion. (Foto: Brian Berg © Scanpix)

Beboerne på Læsø kan tage den med ro.

Der er ingen fare for radioaktiv stråling fra det nærliggende atomkraftværk i Ringhals ved Göteborg, hvor en brændselsstav knækkede onsdag. Det fortæller Jeppe Søndergaard Pedersen, der er chef for Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen.

- Det skete ikke i nærheden af nogen af de fire reaktorer, der er på Ringhals-værket, så der er ingen risiko for stråling, siger han.

- Det skete i et bassin, hvor brugt brændsel står til afkøling, og der har den her brændselsstav stået til afkøling siden starten af 2015. Den er fortsat i bassinet, og der er ikke konstateret forhøjet strålingsfare, fortsætter Jeppe Søndergaard Pedersen.

Episoden på Ringhals var udramatisk, understreger beredskabschefen, og det vil det også være, når brændselsstaven skal flyttes.

- Det er en relativt overskuelig procedure. Det er ikke ualmindeligt, at brændsel bliver beskadiget i situationer som den her. Det her kan ikke føre til en egentlig reaktorulykke på Ringhals, afdramatiserer Jeppe Søndergaard Pedersen.

Uheldet på Ringhals skete onsdag ved 17-tiden, hvor brændselsstaven, der allerede var beskadiget, knækkede, da en robotarm skulle inspicere den i bassinet.

Fakta om Ringhals

  • Atomkraftværket Ringhals er Sveriges største med sine fire reaktorer og producerer ifølge ejeren Vattenfall knap 20 procent af Sveriges samlede elforbrug.

  • Værket ligger på den svenske vestkyst cirka 60 kilometer syd for Göteborg og knap 60 kilometer øst for Læsø i Kattegat.

  • For cirka ti år siden var værket udsat for en eksplosionsagtig brand, der lukkede reaktor 3 ned i en periode. For fem år siden var også reaktor to ramt af brand.