Beredskabschef: Gør som i Norge og halver antallet af dødsbrande

66 mennesker mistede i 2012 livet på grund af rygning i sengen eller et nedbrændt stearinlys. Simple metoder fra Norge kan redde liv.

Danmark kan nedsætte antallet af dødsbrande ved at følge Norges metoder, mener beredskabschef. Arkivfoto. (Foto: www.112alarm.dk © www.112alarm.dk)

Et askebæger på natbordet eller et stearinlys under gardinerne kan ende i en katastrofe. Over de seneste ti år er 77 danskere i gennemsnit døde i en brand, og det er særligt ældre rygere, der er i farezonen.

Og antallet er alarmerende, mener chefkonsulent i Ældresagen Margrethe Kähler.

- Alle de dødsbrande, vi har i Danmark, er jo en klar melding om, at der ikke bliver gjort nok, siger chefkonsulenten.

Samarbejde kan redde liv

Margrethe Kähler lægger tryk på Danmark, fordi vi her i landet stadig har et højt antal dødsbrande, mens Norge får færre og færre. Fra 2008 til 2012 er Norge gået fra 82 til 40 ofre, mens Danmark i samme periode er gået fra 90 til 66.

Men Danmark kunne snildt være på samme spor som Norge, lyder det fra Greve Kommune, som det seneste år har kørt et pilotprojekt, hvor kommunens hjemmeplejere er med til at brandsikre de udsatte hjem.

Når hjemmeplejen ser et askebæger på natbordet, brandmærker i en stol eller ikke kan se nogen røgalarm, giver de brandmyndighederne besked.

- Og så rykker vi ud med en brandinspektør til at se på brandsikkerheden, siger Jan Funk Nielsen, der er beredskabschef i Greve Kommune.

Brandtæpper og alarmknapper

Brandmyndighederne har mulighed for at udstyre de ældre med et brandsikkert forklæde, hvis de ryger i sengen. Eller de kan lægge et brandsikkert gulvtæppe under lænestolen. Andre har brug for en helt almindelig brandalarm eller en alarmknap om halsen.

- Så der er altså en række muligheder, hvor vi kan sætte ind for at øge brandsikkerheden hjemme hos borgerne, siger Jan Funk Nielsen.

- Det kan afgjort redde liv.

Danmark kan opnå norske resultater

Beredskabschefen er ikke i tvivl om, at Danmark kan opnå samme fine resultater som i Norge.

- Vi har gode erfaringer fra udlandet, som understøtter vores egen vurdering af, at det her vil have en effekt, hvis det bliver rullet ud landet over, siger Jan Funk Nielsen.

Også Brand- og Sikringsteknisk Institut vil gerne have den norske model bredt ud til hele landet, så flere af de ældre kan reddes fra de livsfarlige brande.

Regeringen er ved at udarbejde en handleplan på området. Den forventes færdig i løbet af 2014.

Facebook
Twitter