Beredskabsdirektør: Eksplosion i gødningstank satte ild til palmeolien

Når branden på Fredericia Havn er helt slukket, går det tekniske efterforskningsarbejde i gang.

Brandfolk er stadig igang med at slukke branden på havnen i Fredericia. (Foto: Michael Drost-Hansen © Scanpix)

Det var en eksplosion i en gødningstank, der efter alt at dømme var skyld i den voldsomme brand på Fredericia Havn i går aftes.

Det fortæller Lars Nordahl Lemvigh, der er beredskabsdirektør i Trekantsområdets brandvæsen.

- Den nuværende melding er, at den første tank, der opstår brand i og eksploderer, er med gødning. Branden antænder efterfølgende tankene med palmeolie. Det er der, branden rigtigt tager til, siger han.

Det er "Dan Gødning", der ifølge beredskabsdirektøren både ejer gødningstanken og tankene med palmeolien – også kendt som fritureolie.

Hvorfor der gik ild i den gødningstanken, er endnu uvist.

- Når slukningsarbejdet er afsluttet, går de tekniske undersøgelser i gang, og først der kan vi fastslå årsagen til branden, siger Lars Nordahl Lemvigh.

Palmeolie bliver i dag ikke klassificeret som en brandfarlig væske, og derfor må tankene godt stå tæt på hinanden.

Om der skal laves om på det, er noget, man vil tage stilling til i forbindelse med evalueringsarbejdet, siger Lars Nordahl Lemvigh.

- Det er klart, at vi i forbindelse med evalueringsarbejdet vil kigge på sådan noget. Vi vil se på processer, tilsyn og risikohåndtering og om både beredskabet og virksomhederne kan gøre noget anderledes i fremtiden, siger beredskabsdirektøren, der ikke vil sige noget om, hvornår evalueringsarbejdet er slut.