Beredskabsdirektør om olie på strande: 'Møgbeskidt' oprydningsarbejde venter

Det er endnu uvist, om forureningen stammer fra et portugisisk fragtskib, der fredag stødte på grund ved Fyns Hoved.

Billedet er fra Ålykke Strand ved As Vig, hvor der er synlig olie i tanget langs strandkanten. (Foto: Freja Toftegaard Christiansen © DR Nyheder)

Efter en længevarende indsats her til eftermiddag ser det ikke ud til, at olieforureningen vil blive så slem, som man havde frygtet.

Det fortæller Dennis Ottosen, der er beredskabsdirektør for Sydøstjyllands Brandvæsen.

- Lige pt. er den ganske overskuelig. Det er et mindre antal klatter af olie på størrelse med en knytnæve, der er kommet på land. Det er noget klistret og tykt stads. Men vi venter med at rydde op for at se, om der kommer mere, siger han.

Sydøstjyllands Politi og Brandvæsen har været til stede ved strandene omkring Juelsminde og øen Endelave det meste af dagen og forsøgt at danne sig et overblik over omfanget. Det skete, efter at Forsvarets Operationscenter fik flere henvendelser fra folk, der havde set olieklumper ved bredden af en række strande.

Fredag aften stødte et portugisisk fragtskib på grund nord for Fyns Hoved, og siden har der været mistanke om et muligt olieudslip fra skibets tanke. Det er dog endnu ikke til at sige med sikkerhed, om olieforureningen kommer fra skibet.

- Vi kan ikke sige noget entydigt om, at det kommer fra det portugisiske fragtskib, men vi vil meget gerne høre fra folk, der bor i områderne, hvis de finder noget på strandene. Så kan vi, beredskabet og politiet reagere, siger Ole Theill Sørensen, der er vagtholdsleder ved Forsvarets Operationscenter, i en pressemeddelelse.

I morgen øges bemandingen i de ramte områder, så der er flere til at holde øje med kyststrækningen.

- Det sker, så vi hurtigt kan få et overblik over, om forureningen er blevet større over aftenen og natten, forklarer Dennis Ottosen og uddyber:

- Derefter er det en 'hands on' møgbeskidt opgave, der venter, nemlig at skulle samle olien op. Det er heldigvis yderst sjældent, at vi står med de her opgaver. Det er ikke til nogen glæde for hverken miljøet eller os, når det sker, siger han.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan olien er kommet op på Ålykke Strand ved As Vig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk