Berit fik hjerneskade af stress

Hver ottende dansker lider af stress. Og det kan have alvorlige konsekvenser.

Stress kostede tidligere it-programmør Berit Kjærulff Rask 75 procent af hendes arbejdsevne. (© DR)

Hver ottende dansker - 12,6 procent - føler sig ifølge en folkesundhedsundersøgelse ofte stresset, og 35.000 er hver dag sygemeldt på grund af stress.

Ansatte i banker og pengeinstitutter er særlig udsatte.

Nye tal viser, at hver tredje medarbejder i finanssektoren lider af stress og hver ottende i alvorlig helbredstruende grad.

Det kan Berit Kjærulff Rask tale med om. Et stigende arbejdspres som it-programmør/it-projektleder i en finansiel virksomhed havde konsekvensen: Hun fik stress og depression, der førte til en hjerneskade.

Kunne ikke kontrollere arme og ben

- Jeg kunne ikke trække vejret, min puls var utrolig høj. Jeg havde store smerter i brystet og kunne ikke kontrollere mine arme og ben, fortæller Berit Kjærulff Rask om den aften for seks år siden, da hun

kollapsede
i sin stue.

Lægen på hospitalet troede først, at der er tale om en blodprop.

- Men han fandt ud af, at hver gang han begyndte at tale om min arbejdssituation, så skete der noget dramatisk med min puls og mit blodtryk. Han spurgte, om jeg var stresset på mit arbejde - om der kunne være tale om et stresskollaps, siger Berit Kjærulff Rask til

DR
Nyheder.

Efter 18 år som it-programmør og projektansvarlig blev et stigende arbejdspres for meget:

- Presset det blev større og større, og jeg fik sværere og sværere ved at overskue mine arbejdsopgaver, siger Berit Kjærulff Rask.

Vi har alle et ansvar

En ny

trivselsundersøgelse
fra Finansforbundet viser, at medarbejdere i den finansielle sektor skal løbe så stærkt, at hver ottende lider af alvorlig helbredstruende stress.

- 37 procent af vores medlemmer har stresssymptomer og 12 procent har det i alvorlig grad, siger Solveig Ørteby, der er næstformand i Finansforbundet.

Finansforbundet mener, at det er arbejdsgivernes ansvar at sikre, at medarbejderne ikke bliver syge.

- Ja, det er utvivlsomt ledelsens ansvar, at medarbejderne trives, og at der gøres noget ved det, når en ansat er stresset. Men vi har alle sammen et ansvar, siger Steen Rasmussen, der er direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Seks år efter at Berit Kjærulff Rask blev syg og efterfølgende fyret fra sin arbejdsplads, har hun nu fået tilkendt erstatning i Arbejdsskadestyrelsen for kronisk depression og hjerneskade som følge af arbejdsbetinget stress. Hun har tabt 75 procent af sin erhvervsevne.

Facebook
Twitter