Berlingske-journalister frifundet

Berlingske Tidendes to journalister Jesper Larsen og Michael Bjerre samt chefredaktør Niels Lunde er frikendt i sagen om offentliggørelse af fortrolige rapporter fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

(Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Jesper Larsen og Michael Bjerre samt chefredaktør Niels Lunde er frikendt i sagen om offentliggørelse af fortrolige rapporter fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Domsmandsretten finder, at hensynet til offentlighedens interesse står over hensynet til staten, og derfor er de tre fra Berlingske Tidende blevet frifundet. Dommeren og de to domsmænd var enige om afgørelsen.

Anklagemyndigheden skal nu afgøre, om dommen skal ankes.

"Bare gjort vores arbejde"

- Det er en gevinst for ytringsfriheden, siger en af de anklagede, chefredaktør Niels Lunde. Og journalist Michael Bjerre supplerer:

- Vi mener, vi har gjort vores arbejde ordentligt og nuanceret, og det mener vi så også, at vi har fået rettens ord for, siger han.

FE: Retten har nu talt

Forsvarets Efterretningstjeneste vil ikke udtale sig om, hvorvidt sagen bør ankes, men chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, kontraadmiral Jørn Olesen siger til TV AVISEN:

- Det har været en meget åben sag. Det drejer sig om balancen mellem hensynet til fortrolighed og mediernes mulighed for at ytre sig. Retten har nu talt. Vi har noteret os byrettens afgørelse. Det er anklagemyndighedens afgørelse, om der skal ske anke til landsretten, og Forsvarets Efterretningstjeneste har derfor ikke yderligere kommentarer.

Frank Grevil lækkede

Det var Frank Søholm Grevil, der i februar 2004 lækkede tre fortrolige rapporter fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til Berlingske Tidende. Rapporterne indeholdt trusselsvurderinger om eventuelle masseødelæggelsesvåben i Irak forud for krigen i 2003.

Frank Grevil blev siden idømt fire måneders fængsel for at have brudt sin ansættelsesbetingede tavshedspligt. Journalisterne Jesper Larsen og Michael Bjerre samt chefredaktør Niels Lunde var tiltalt for at have viderebragt de fortrolige oplysninger.

Grevil angreb statsministeren

Efter Grevils mening sagde statsminister Anders Fogh Rasmusssen noget andet om Iraks masseødelæggelsesvåben end det, rapporterne konkluderede. Både, FE, og statsministeren afviste den 14. april 2004, at der var noget galt.

Oppositionen var imidlertid ikke tilfreds og såede tvivl om regeringens troværdighed. Hårdt presset besluttede statsministeren derfor den 15. april 2004 at offentliggøre Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering af Iraks besiddelse af masseødelæggelsesvåben forud for Irak-krigen.

Frank Grevils sag om videregivelse af fortrolige oplysninger er i øvrigt på vej til Menneskerettighedsdomstolen.

Facebook
Twitter