Berømt Trump-ballon pustes op i København i dag: 'Vi håber, at budskabet når helt til Det Hvide Hus'

Arrangørerne bag ballonen holder fast i protesten til trods for, at præsidenten har aflyst sit besøg i Danmark.

Selvom den amerikanske præsident ikke kommer på besøg i København alligevel, vil københavnere dog stadig kunne se en ballon, der forestiller Donald Trump som baby.

Her til formiddag er den berømte seks meter høje ballon med navnet 'Baby Trump' pustet op på Kongens Nytorv i København, hvor den vil stå dagen igennem.

Det var nemlig i dag, at Donald Trump havde annonceret, at han ville besøge Danmark. Et besøg, som han selv aflyste på Twitter, efter Danmark blankt afviste et amerikansk køb af Grønland.

Og selvom den amerikanske præsident ikke selv er her til at se den store ballon svæve over København, holder arrangørerne alligevel fast i opsætningen at puste den op, siger den ansvarlige for ballonen, Morten Skovgaard.

Donald Trump selv vil ikke være på dansk jord og se den store ballon. Hvorfor holder I fast i at puste den op?

- Hele vejen igennem har vi været ret sikre på, at vi ville gøre det, lige meget om han kom eller ej. Hans aflysning gør faktisk ikke så meget, da vi stadig vil vise vores utilfredshed med ham og hans politik, siger Morten Skovgaard, der også står bag Facebook-gruppen 'Bring Trump Baby to Denmark'.

- Vi kan se, at mange bakker op om den her fredelige happening her på Kongens Nytorv. Der har været en rigtig god ånd hele vejen igennem, og det er der også her på dagen, hvor den bliver sat op.

  • Donald Trump er ved at blive pustet op på Kongens Nytorv i København. Billedet er taget af den ansvarlige for ballonen i Danmark, Morten Skovgaard.
  • 'Baby Trump', der er ved at blive pustet op på Kongens Nytorv. Billedet er taget af den ansvarlige for ballonen i Danmark, Morten Skovgaard.
  • 'Baby Trump' kommer til at svæve over Kongens Nytorv dagen igennem. Billedet er taget af den ansvarlige for ballonen i Danmark, Morten Skovgaard. (© PRIVATFOTO)
1 / 3

Hvem er det så, I håber at råbe op, når den amerikanske præsident ikke er her?

- Herhjemme har vi allerede nået en stor del af målet i den forstand, at vi har haft massiv mediedækning af det her projekt. Alle herhjemme er derfor opmærksom på, at protesten finder sted.

- Opsætningen af ballonen handler om at bakke op om de budskaber, folk kommer med. Her handler det ikke om folks politiske ståsted, men om at samles om utilfredsheden mod Trump. Der er plads til alle, og folk ligger det i ballonen, de vil. Det kan vi mærke, at der er bundtræk i.

- Vi håber, at der kommer så mange og tager billeder, at budskabet når til Det Hvide Hus via de sociale medier. På den måde kan vi presse Trump på hans hjemmebane, og vi ved, at de amerikanske medier holder øje med os, siger Morten Skovgaard.

Første gang den kæmpe ballonen så dagens lys, var, da den amerikanske præsident besøgte London. Der fik den massiv medieopmærksomhed, og præsidenten selv var også ude og beklage sig over den på Twitter.

Idéen om den her kæmpe Trump-baby-ballon er jo taget fra London, hvor I også låner ballonen fra. Er det ikke lidt uopfindsomt ikke at finde på sit eget?

- Det spørgsmål er jeg blevet mødt med et par gange. Omvendt må jeg også sige, at ingen af os er garvede aktivister. Vi er ikke medlem af en organisation, der har en masse mandskab og ressourcer, så vi skulle finde på noget hurtigt. Jeg spurgte mine egne Facebook-venner, hvad vi kunne finde på, og der kom et par forskellige forslag.

Ballonen 'Baby Trump' dengang ballonen blev sat i luften for første gang i London. (Foto: © ALKIS KONSTANTINIDIS, Scanpix)

- Men ballonen er tilgængelig, den eksisterer, den er kæmpestor - og medierne elsker den. Vi vil aldrig kunne lave noget, som medierne elsker mere end en kæmpestor orange ballon midt i København. Vi ved, at den har haft en effekt på Trump før, da han var i London, hvor han tweetede om den.

- Hvis han beklager sig over ballonen igen, er det fint, og så ved vi, at vi har ramt plet. Men det handler også om, at alle dem, der kommer, får lov at levere deres budskab på en sjov og fredelig måde. Det er akkurat lige så vigtigt, som hvis den rammer Trump hjemme i USA.

Den socialdemokratiske politiker Lars Aslan Rasmussen har kaldt ballonen for voksenmobning. Går I ikke ned på det niveau, I kritiserer Trump for?

- Det er en diskussion, jeg har haft med hele Danmark i den seneste tid. Voksenmobning forudsætter først og fremmest, at det er en voksen, der bliver mobbet, og det mener vi ikke, der er.

- Vi kalder det satire, fordi satire sparker opad, og mobning sparker nedad. Det er en helt fundamental sproglig forskel for mig. At tale om mobning af den amerikanske præsident er på en måde absurd at tale om, for det kræver, at der er en eller anden form for magtbalance, og det, synes jeg, er meningsløst at sige, lyder det fra Morten Skovgaard.

- Men vi har også respekt for, at når man beskæftiger sig med satire, er man ude i noget, der er kontroversielt og baseret på humor, og det er forskelligt, hvad folk synes er sjovt. Vi giver en kanal for folk, der ikke normalt ville gå på gaden og demonstrere, og det giver en lidt anden type kanal, når vi gør det her. Det kan vi mærke, vi har en effekt.

Ballonen kommer til at svæve over Kongens Nytorv frem til klokken 19.00 i dag.

Protester mod Trump i København i dag

  • Der vil også blive afholdt en demonstration i dag mod Donald Trump, hvor demonstranterne går fra den amerikanske ambassade til Christiansborg Slotsplads.

  • Demonstrationen blev arrangeret, inden Donald Trump tweetede, at han ville aflyse sit Danmark-visit, men arrangørerne holder også fast i at afholde protesterne mod den amerikanske præsident, selvom han ikke selv vil være her til at se den.

  • Det var meningen, at Donald Trump ville komme på besøg i Danmark på vej til et visit i Polen.

  • Selvom det danske kongehus og statsministeriet bød den amerikanske præsident velkommen, valgte præsidenten at aflyse sit visit, efter statsminister Mette Frederiksen (S) afviste, at USA skulle få lov til at købe Grønland.